RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як харчуватися жінкам після 50 років, щоб полегшити період менопаузи

Менопауза (клімакс) - це природний період у житті жінки, коли в організмі змінюється гормональний баланс, зменшується, а потім повністю зникає можливість завагітніти, припиняються менструації. Яєчники виробляють менше статевих гормонів у результаті процесу старіння.

Для одних цей етап може пройти майже непомітно, тоді як у інших викличе сильні симптоми. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, яким має бути харчування у цей період для мінімізації неприємних відчуттів. Відповідна публікація з'явилася на сторінці спеціалістки у Facebook.

Читайте також: З якого віку жінкам треба робити мамографію: рекомендації щодо обстежень.

Фото: Getty Images

"Менопауза - це безповоротне припинення місячних. І хоча завжди є останній день місячних, цьому дню передують роки змін в тілі", - йдеться у пості експертки.

Яким має бути харчування у період менопаузи після 50-ти років?

Скиталінська ділиться наступними рекомендаціями:

  • дотримуйтеся правила тарілки (суть методу в тому, щоб поділити тарілку середнього розміру на умовні 3 частини (50%, 25% та 25%), де 50% становлять овочі, а решта половини поділена порівну між білками і вуглеводами). Але зі збільшенням кількості овочів і зі зменшенням кількості вуглеводів.
  • Не вживайте їжу та напої, які спричинюють різкі стрибки цукру та жиру в крові.
  • Збільшіть кількість клітковини: пектину, дрібномелених висівок насіння - ці продукти є природними сорбентами, які поглинають шкідливі та токсичні речовини з кишечника і не дають їм всмоктуватися в кров.
  • Вживайте ферментовані продукти: квашені овочі, домашній квас, раз на тиждень сир тофу.
  • Вживайте напої та страви, багаті вітаміном С - цей компонент необхідний для синтезу колагену. Колаген - це головний білок організму (це здорові судини, відсутність набряків, міцні кістки та хребці, здорові суглоби).
  • Не забувайте про корисні омега-3 жири (оселедець, скумбрія додатковий прийом), маточне молочко (королівське желе), плоди гранату, куркуму, настій із лушпиння цибулі.

Читайте на тему: Ендокринолог дала топ-5 порад для жіночого здоров'я: як покращити життя і самопочуття.

Також фахівець радить жінкам після 50-ти уважно контролювати свої показники метаболічного здоров'я:

  • глюкозу крові натщесерце
  • тиск крові
  • тригліцериди
  • ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності, так званий "хороший холестерин)
  • окружність талії (до 88 см).

Раніше лікар розповіла, в якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я