RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

В оселі й на продуктах: чим небезпечна пліснява для здоров'я людини

Плісняву часто можна зустріти в побуті - на стінах, відкосах та підвіконнях, у пральних машинах і на продуктах. Не секрет, що пліснява на поверхнях з'являється через підвищену вологість, і її спори завжди присутні у повітрі. Окрім неприємного естетичного вигляду та різкого запаху пліснява несе серйозну загрозу здоров'ю. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" разом з мікробіологом Оленою Лівінською розповіли, чим небезпечне вдихання пліснявих грибів.

Читайте також: Як боротися з пліснявою на дерев'яних поверхнях: способи очищення та профілактика.

Фото: unsplash.com

За їхніми словами, присутність плісняви сприяє суттєвому зростанню кількості її спор у повітрі. Це може спричинити низку загрозливих наслідків, наприклад:

  • респіраторні симптоми: відчуття подразнення слизових, кашель, чхання;
  • підвищення чутливості та алергічні прояви: закладеність носа, почервоніння очей, висипання на шкірі;
  • збільшення ризиків та проявів астми, особливо у дітей.

Як не допустити появи плісняви в оселі

Підтримуйте оптимальний рівень вологості у приміщенні. Бажаними показниками вважаються 40-50%. Занадто низька вологість пересушує слизові носа та очей, сприяє їх подразненню. Врахуйте також, що вологість протягом доби змінюється.

Впевніться, що приміщення добре вентилюється, а витяжки справно працюють. Особливо це стосується кухні та ванної. Це важливо як для чистоти та свіжості повітря, яким ви дихаєте, так і для контролю вологості.

Усуньте будь-які протікання - на даху, вздовж стін або пов'язані з сантехнікою.

На етапі ремонту можна застосувати фунгіцидну (протигрибкову) обробку поверхонь, що знаходяться у потенційно вологих зонах. Зазвичай йдеться про спеціальні грунтовки або фарби.

Прибирайте та просушуйте килими або оббивку меблів відразу після того, як на них було щось розлито. По можливості не користуйтесь килимками у приміщеннях із підвищеною вологістю.

Читайте також: Дешевий домашній засіб допоможе позбутися плісняви в пральній машині: зникне навіть запах.

Як бути з продуктами, які мають ознаки плісняви

Експерти не рекомендують вживати такі продукти. Але якщо ви випадково з'їли невелику кількість їжі зі смаком плісняви, то, найімовірніше, нічого страшного не станеться. Однак робити так на постійній основі не можна, оскільки такі дії можуть спричинити харчове отруєння, алергічну реакцію або інтоксикацію.

Багато хто прибирає на продуктах видимі ознаки плісняви, однак це теж погана ідея. Оскільки пліснява проростає глибоко, особливо у м'яких і рідких продуктах. Тому якщо ваше варення зацвіло - викидайте всю банку.

Також не варто нюхати продукти з пліснявою, адже так ви вдихнете спори у концентрованій кількості. Помістіть зіпсований продукт у паперовий пакет, щоб зменшити поширення спорів. А також помийте холодильник або посуд, який так чи інакше контактував з пліснявою.

Фото: berezhy-sebe.com

Раніше ми розповідали, чим шкідливий пил для здоров'я людини.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я