Яйця - один із найпопулярніших варіантів для сніданку. Люди готують із них омлети, відварюють, смажать, додають до салатів та інших страв. Але є міф, що яйця підвищують рівень холестерину, через що можуть нашкодити здоров'ю.
Дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram спростувала цю інформацію. Експертка з харчування пояснила, чим корисні яйця, та яка добова норма їхнього вживання.
Читайте також: Не тільки морську капусту: які продукти їсти, щоб уникнути йододефіциту.
"Всупереч поширеній думці, яйця не підвищують рівень холестерину, оскільки холестерин, який потрапляє в організм з харчовими продуктами, не відкладається в судинах. Відкладається тільки наш власний, який виробляє печінка, - пише Фус. - Яйця, навпаки, "поганого" холестерину завдяки лецитину".
Дієтолог зазначила, що яйця сприяють поліпшенню імунітету, допомагають організму боротися з інфекціями та стресами, нормалізують обмін речовин і загалом є "одним із найцінніших натуральних продуктів".
Щодня здорова людина може з'їдати 1-2 яйця. Світлана Фус нагадує, що цей продукт може викликати алергію, а непереносимість може бути різною – лише жовтків, лише білків, або обох складових.
Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.
"Яйця також можуть переносити сальмонел, тому їсти їх краще лише приготованими. Уникайте рецептів із сирими яйцями, якщо не впевнені в їхньому походженні. Смажте до затвердіння жовтка, варіть не менше 2 хвилин", - попередила спеціалістка.
Раніше ми писали, як приготувати пишний французький омлет пуляр замість простої яєчні.