RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон і хот-доги

Регулярне вживання червоного м'яса може спровокувати розвиток цукрового діабету 2 типу. Особливо небезпечний оброблений продукт. Люди, які часто їдять бекон та хот-доги, мають ще більший ризик зіткнутися із цим захворюванням. Такого висновку дійшли американські вчені під час нового дослідження, розповіли у Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Автор дослідження та вчений Гарвардської школи громадської охорони здоров'я Сяо Гу сказав, що зменшення споживання червоного м'яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям знизити ризик цукрового діабету.

Читайте також: Добова норма: скільки цукру споживати дітям і дорослим без шкоди для здоров'я.

Фото: unsplash.com

У ході дослідження, яке було опубліковано в науковому журналі The American Journal of Clinical Nutrition, були проаналізовані дані про майже 217 тисяч медичних працівників. Кожні два-чотири роки учасники відповідали на докладні питання про свій раціон та історію хвороби.

Після коригування інших факторів, включаючи фізичну активність та вживання алкоголю, дослідники виявили, що чим більше порцій (одна порція – 85 г) червоного м'яса люди їдять, тим вища ймовірність розвитку цукрового діабету.

У тих, хто щодня їв повні порції (170 г) яловичини, свинини чи баранини, ризик розвитку цього захворювання був на 62% вищим, порівняно з тими, хто вживав м'яса менше.

У ЦГЗ підкреслюють, що дослідження не вказує, що вживання червоного м'яса безпосередньо викликає цукровий діабет 2 типу, воно вказує на зв'язок між кількістю червоного м'яса, що споживається, та ризиком цього захворювання.

Сяо Гу рекомендує вживати червоне м'ясо раз на тиждень (одну порцію), щоб знизити ризик захворювання на цукровий діабет.

Фото: unsplash.com

Ендокринолог Ручі Матур, який не брав участі у дослідженні, розповів, що червоне м'ясо – це цінне джерело білка, вітамінів та мінералів. Але також цей продукт має високий вміст насичених жирів і, залежно від способу обробки, може містити багато натрію та консервантів.

Попередні дослідження пов'язували насичені жири з резистентністю до інсуліну у дорослих із надмірною вагою та ожирінням.

Читайте також: Як уникнути цукрового діабету на тлі ожиріння: ендокринолог дав важливу пораду.

Червоне м'ясо також має високий рівень типу заліза під назвою гем, яке, на думку дослідників, може впливати на вироблення інсуліну.

Центр громадського здоров'я нагадує, що біле м'ясо корисніше червоного, і рекомендує переважно включати до раціону птицю, телятину та кролятину. І, по можливості, не смажити їжу, а готувати її на пару, тушкувати, варити або запікати.

Дізнайтеся також, як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні та шкідливі продукти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я