У мережі можна знайти чимало інформації про шкоду та користь солі, а також пояснення, чому її називають "білою смертю". Окрім того, існує поширена думка на рахунок того, що морська сіль є кориснішою за звичайну, оскільки є натуральною. Чи так це насправді і про що варто пам'ятати під час вживання цього продукту, розповіли фахівці із Центру громадського здоров'я МОЗ України. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті.
"Натрій – один з елементів вживаної нами кухонної солі. Його високий вміст у раціоні – один із факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема й інсульту. Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт", - йдеться у джерелі.
Читайте також: Без марафонів та голодувань: дієтолог назвала 13 принципів збалансованого харчування.
Експерти розвінчали кілька поширених міфів про сіль:
- Морська сіль натуральна, тому її можна вживати багато. Морська сіль є натуральною, проте це не робить її кращою за промислову, бо саме натрій у складі шкідливий для здоров'я, якщо його вживати занадто багато.
- Єдине джерело споживання солі – та, яку ми додаємо під час приготування їжі. Сіль, додана до їжі під час приготування, може бути основним джерелом. Інші оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, хот-доги та закуски – також можуть містити натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів перед покупкою.
- Про кількість спожитої солі мають турбуватись люди старшого віку. На кількість спожитої солі має звертати увагу кожен. "Інсульти та інші серцево-судинні захворювання молодшають як в Україні, так і у світі. А, враховуючи статистику надмірного споживання солі серед українців, що може спричинити артеріальну гіпертензію та інсульт у наслідку, контролювати сіль у раціоні повинні всі", - наголошують спеціалісти.
- Їжа, яка містить велику кількість солі, є солоною. До їжі можуть додаватися інші речовини, які маскують солоний смак, навіть якщо вміст солі високий. Тому завжди слід перевіряти етикетки харчових продуктів, щоб знати кількість натрію чи солі у складі.
Читайте на тему: Йод, білок, селен: лікар порадила корисну їжу для щитоподібної залози.
Наостанок експерти радять дотримуватися таких загальних рекомендацій:
- додавати небагато солі під час приготування їжі або й взагалі відмовитись від неї;
- прибрати з кухонного столу сільницю;
- зменшити кількість солоних закусок чи оброблених продуктів;
- перевіряти етикетки компонентів і вибирати ті, у складі яких низький вміст натрію.
Раніше ми розповідали про топ-7 порад від дієтолога, які допоможуть не переїдати.