RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову

У мережі можна знайти чимало інформації про шкоду та користь солі, а також пояснення, чому її називають "білою смертю". Окрім того, існує поширена думка на рахунок того, що морська сіль є кориснішою за звичайну, оскільки є натуральною. Чи так це насправді і про що варто пам'ятати під час вживання цього продукту, розповіли фахівці із Центру громадського здоров'я МОЗ України. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті.

"Натрій – один з елементів вживаної нами кухонної солі. Його високий вміст у раціоні – один із факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема й інсульту. Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Без марафонів та голодувань: дієтолог назвала 13 принципів збалансованого харчування.

Фото: Getty Images

Експерти розвінчали кілька поширених міфів про сіль:

  • Морська сіль натуральна, тому її можна вживати багато. Морська сіль є натуральною, проте це не робить її кращою за промислову, бо саме натрій у складі шкідливий для здоров'я, якщо його вживати занадто багато.
  • Єдине джерело споживання солі – та, яку ми додаємо під час приготування їжі. Сіль, додана до їжі під час приготування, може бути основним джерелом. Інші оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, хот-доги та закуски – також можуть містити натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів перед покупкою.
  • Про кількість спожитої солі мають турбуватись люди старшого віку. На кількість спожитої солі має звертати увагу кожен. "Інсульти та інші серцево-судинні захворювання молодшають як в Україні, так і у світі. А, враховуючи статистику надмірного споживання солі серед українців, що може спричинити артеріальну гіпертензію та інсульт у наслідку, контролювати сіль у раціоні повинні всі", - наголошують спеціалісти.
  • Їжа, яка містить велику кількість солі, є солоною. До їжі можуть додаватися інші речовини, які маскують солоний смак, навіть якщо вміст солі високий. Тому завжди слід перевіряти етикетки харчових продуктів, щоб знати кількість натрію чи солі у складі.

Читайте на тему: Йод, білок, селен: лікар порадила корисну їжу для щитоподібної залози.

Наостанок експерти радять дотримуватися таких загальних рекомендацій:

  • додавати небагато солі під час приготування їжі або й взагалі відмовитись від неї;
  • прибрати з кухонного столу сільницю;
  • зменшити кількість солоних закусок чи оброблених продуктів;
  • перевіряти етикетки компонентів і вибирати ті, у складі яких низький вміст натрію.

Раніше ми розповідали про топ-7 порад від дієтолога, які допоможуть не переїдати.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: сіль