RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Топ-7 порад дієтолога, щоб не переїдати

Хронічний стрес, викликаний початком війни в Україні, може стати причиною багатьох небажаних наслідків, один з яких - переїдання. За допомогою смачної їжі ми намагаємося заспокоїти себе та підняти собі настрій. Клінічний терапевт-дієтолог Олеся Добрянська на своїй сторінці в Instagram пояснила, як побороти цю шкідливу звичку, замінивши її більш здоровими харчовими вподобаннями.

Фото: Getty Images

Як не переїдати?

  • Планувати прийоми їжі

За словами фахівця, не так важливо, скільки разів на день ви їсте, важливий режим та відсутність переїдань між прийомами їжі. "Основною причиною переїдання є недостатнє харчування", - наголошує лікарка.

  • Не їсти те, що не подобається

"Коли ми не отримуємо емоційного задоволення від їжі, ми відчуваємо дискомфорт, нібито у нас забрали щось цінне. Їжте те, що вам подобається, слідкуйте за своїми відчуттями голоду та насичення", - каже експертка.

Читайте також: Чому постійно тягне на солодке: психологічні і фізіологічні причини.

  • Не пересолювати

Сіль – один із стимуляторів апетиту, а значить, сприяє надлишковому вживанню їжі. Важливо пам’ятати, що добовий максимум солі для дорослої людини – 5 г. Однак якщо враховувати той факт, що близько 75 відсотків всієї солі, яку ми вживаємо, знаходиться в продуктах харчової промисловості, більшість людей значно перевищують цю норму.

Фото: instagram.com/doctor_dobra

  • Не заїдати стрес

"Так, їжа – це найдоступніша форма отримати ендорфіни. Але всі ми зараз переживаємо хронічний стрес, тому варто вчитися адаптуватися до нього без допомоги їжі", - пояснює Добрянська.

  • Не поспішати під час вживання їжі

Фахівець радить не переводити прийом їжі в фоновий режим. Для цього не слід користуватися гаджетами під час обіду чи вечері, а також не забувати ретельно пережовувати їжу та насолоджуватися кожним шматочком.

  • Контролювати відчуття насичення

Відчуття ситості пов’язане не тільки з кількістю калорій, але й з наповненням шлунку. Тому замість калорійного тістечка краще з’їсти порцію каші, овочевого салату та білка. І лише потім переходити до десертів.

Фото: instagram.com/doctor_dobra

Читайте на тему: Як не заїдати стрес: лікарка розповіла про методи боротьби з емоційним голодом.

  • Відмовитися від цукру

Згідно з дослідженнями, солодкі напої шкодять організму навіть більше, ніж десерти. Тому для початку просто перестаньте додавати цукор в чай та каву.

Фото: instagram.com/doctor_dobra

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я