RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чим відрізняється булімія від анорексії: лікар розповіла про розлади харчової поведінки

Проблеми психологічного характеру, що пов’язані з порушеннями вживання їжі, експерти називають розладами харчової поведінки (РХП). Найпоширенішими видами РХП є компульсивне (емоційне) переїдання, булімія, анорексія. Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'яз пояснила, яка між ними різниця та як вони проявляються.

Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'язФото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

"Люди з такими розладами або сильно обмежують себе в їжі, або переїдають і викликають блювання. РХП часто супроводжуються тривогою і депресією, а також можуть призводити до тяжких наслідків для організму, погіршення якості життя, іноді навіть до смерті", - пише спеціалістка у своєму блозі в Instagram.

Розлад компульсивного переїдання – епізодичне безконтрольне поглинання їжі в дуже великій кількості. Епізоди переїдання стаються періодично та пов’язані з душевними переживаннями та почуттям провини за те, що людина з’їла.

Нервова булімія – це переїдання, що чергується зі штучним очищенням шлунка і фізичними навантаженнями. Людина, що хвора на булімію, опиняється в циклі, в якому вона періодично переїдає, а після цього позбавляється їжі з допомогою блювання, проносних і сечогінних препаратів, клізм тощо.

Нервова анорексія. Людина з анорексією не задоволена своєю зовнішністю, зокрема повнотою – реальною чи перебільшеною. За словами фахівця, частіше за все саме перебільшеною. Людина намагається змінити зовнішність за рахунок жорсткого обмеження в їжі або повної відмови від неї. З цією метою може викликатись блювання, вживання проносного або діуретиків.

"На жаль, знаю декілька випадків смерті молодих жінок від анорексії", - розповідає лікарка.

Фото: Getty Images

"Від анорексії булімію відрізняє наявність епізодів переїдання й емоційні гойдалки, пов’язані з цим. Існують й інші РХП, що зустрічаються рідше. Розповідаю це, адже якщо ви робите щось з вищеперахованого, то це не є нормою, ви потребуєте допомоги лікарів", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я