RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Йод, білок, селен: лікар порадила корисну їжу для щитоподібної залози

Щитоподібна залоза (в народі її називають щитовидкою) - це ендокринний орган, який виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін. Вони необхідні для нормального функціонування практично всіх органів та систем організму. Саме тому важливо знати, які продукти корисні для щитовидки. Лікар-ендокринолог Ілона Ханько назвала компоненти, в яких міститься багато йоду, білка та селену.

Лікар-ендокринолог Ілона ХанькоФото: instagram.com/likar_khanko

"Для утворення гормонів щитоподібної залози потрібен йод, білок, селен. В яких продуктах є йод? Його багато в морі, тому все морське підходить", - пояснює експертка у Instagram.

А саме:

Морська риба. Якщо це жирні сорти, то там буде, і вітамін D, якого в більшості людей не вистачає, і йод, і омега-3 жирні кислоти (корисні жири). Наприклад, 100 г тріски - це 170 мкг йоду. Мідії та креветки теж містять йод.

Морська капуста (водорості) містить йод в органічному вигляді. Так цей елемент засвоюється набагато краще, ніж в препаратах. В 100 грамах морської капусти 2-х денна норма йоду.

Йодована сіль. Якщо ви ще не замінили сіль на йодовану чи морську, лікарка радить це зробити. 5 г солі = 95 мкг йоду. Приблизно за день людина вживає 5 г солі. Якщо вона йодована, то половину денної норми йоду надходить в організм. На смак йодована сіль нічим не відрізняється від звичайної.

Журавлина. 11 г ягоди = 400 мкг йоду. Норма для дорослих 150-300 мкг йоду на день.

Білок. Коли амінокислота тирозин, яка є в складі білків всіх живих організмів, поєднується з йодом, утворюється гормон щитоподібної залози - тироксин. Щоб було достатньо цього тирозину, експертка радить додавати в раціон м’ясо. Вегетаріанці можуть приймати тирозин окремо в формі препаратів.

Селен. Денна норма 50-200 мкг/д. Він є у складі:

  • бразильських горіхів 10 г = 190 мкг селену.
  • Морепродуктів. 100 г тунця = 100 мкг селену.
  • Хліба цільнозернового пшеничного або з висівками: 100 г = 40 мкг селену.
  • Круп, Насіння, м’яса, яєць.

Фото: Getty Images

"Ви допоможете організму більш якісно на вас працювати, якщо будете притримуватись такого збалансованого харчування. Однак пам'ятайте: якщо лікар вам призначає лікування, це означає, що збалансованим харчуванням ми можемо доповнити це лікування, але не замінити його. Особливо це стосується людей з видаленою щитоподібною залозою. Там 100% потрібні препарати тироксину, тому що залози немає і нічому утворювати ці гормони", - резюмувала лікарка.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я