RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Лікарі порадили, як зменшити тривожність і покращити психологічний стан під час блекаутів

Восени та взимку 2023-2024 року відключення світла в Україні прогнозують навіть без обстрілів РФ. Українцям нагадують, що заздалегідь слід запастися пальником та газовими балонами, світлодіодними лампами на акумуляторах, ліхтариками, теплими ковдрами, питною водою, консервами та сублімованою їжею. Також варто психологічно підготуватися до блекаутів, щоб мінімізувати тривогу та легше пережити відсутність електроенергії.

Читайте також: Як з користю провести час без світла: поради МОЗ на випадок блекаутів.

Фото: facebook.com/moz.ukr

На сайті МОЗ України з'явилася інструкція, як пережити сезон блекаутів. Ось що рекомендують фахівці охорони здоров'я.

Намагайтеся якнайбільше бувати на вулиці протягом світлового дня, щоб насититися сонячним світлом. Це стосується навіть похмурих днів, адже ультрафіолет пробивається до нас навіть через хмари.

Перебуваючи в приміщенні вдень, не закривайте вікна шторами або ролетами, щоб мозок "акумулював" сонячне світло.

На випадок блекаутів запасіться жовтими світлодіодними ліхтарями та гірляндами. Таке тепле світло заспокоює і розслаблює, тоді як холодне блакитне світло має протилежний ефект. Те саме стосується екранів смартфонів: під час відключень світла корисніше слухати підкасти чи радіо, ніж сидіти у соцмережах.

Читайте також: З якої тканини краще купувати постільну білизну, щоби була м'яка і зігрівала взимку.

У темний час доби займіть інші органи чуття приємними стимулами. Зменшити тривогу допоможе стимуляція мозку приємними запахами аромасвічок або ефірних олій, приємні звуки, спокійні розмови, м'які та теплі тканини. Приготування улюбленої їжі, яке наповнить будинок знайомими та звичними ароматами, теж може допомогти повернути відчуття стабільності та затишку.

Щоб зменшити тривожність, експерти радять спробувати вкриватися важкою ковдрою (близько 10-20% від вашої власної ваги). Якщо у вас немає такої ковдри, можна використовувати кілька теплих пледів.

Деяким людям зменшити тривожність допомагають ASMR-аудіо та відео, яких зараз дуже багато на YouTube. У таких роликах люди записують приємні для мозку тихі звуки - тріск каміну, звук дощу, шум лісу, шелест книжкових сторінок, заспокійливий шепіт. В інтернеті можна знайти різні звуки на свій смак.

Дізнайтеся, як зберегти їжу в холодильнику у разі вимкнення електроенергії.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я