RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Штам коронавірусу "Пірола" вже в Україні: про його симптоми та ризики розповіли в МОЗ

У багатьох країнах почастішали випадки зараження новим варіантом коронавірусу - ВА.2.86, який отримав назву "Пірола". У Центрі громадського здоров'я МОЗ розповіли, що перший випадок цього різновиду ковіду вже зафіксований в Україні. Хворим виявився 20-річний хлопець з Рівненської області, і підтвердити штам вдалося завдяки методу секвенування.

Читайте також: Вчені виявили новий вірус, який виявився "найглибшим" з усіх відомих: деталі відкриття.

Фото: Getty Images

Симптоми нового штаму коронавірусу Pirola:

  • нежить;
  • головний біль;
  • втома;
  • чхання;
  • біль в горлі;
  • рідше – подразнення очей та висипання.

"Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту "Пірола" не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень , – заявив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін.

У кожному регіоні України у центрах контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки та лабораторно досліджувати штами та мутації, що виникають під час епідсезону 2023/2024.

У МОЗ нагадали, що єдиний дієвий спосіб забезпечити імунітет проти коронавірусної хвороби – вакцинація. Особливо вона показана людям, які мають ослаблений імунітет або супутні захворювання, вагітним людям старше 60 років.

Раніше ми писали, що 5 травня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про відміну статусу пандемії Covid-19 як глобальної надзвичайної ситуації.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я