RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Який метод контрацепції найкращий: лікарі розповіли про плюси, мінуси і протипокази

У списку основних видів контрацепції презервативи, оральні контрацептиви, засоби екстреної контрацепції та інші можливі способи, які допомагають захиститись від небажаної вагітності. Детальніше про використання кожного методу розповіли експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України. Нагадати важливу інформацію вони вирішили з нагоди Всесвітнього дня контрацепції, який щороку припадає на 26 вересня.

"Використання контрацепції може знизити ймовірність материнської смертності, інвалідності, допомогти у боротьбі з ВІЛ та СНІДом, а також з іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Контрацепція також може допомогти дівчатам та жінкам планувати майбутнє – здобувати освіту чи будувати кар’єру", - зазначається на сайті Центру.

Читайте також: Лікар дала 7 порад, які допоможуть зменшити прояви ПМС у жінок.

Фото: unsplash.com

Основні види контрацепції, їхні плюси та мінуси

Презервативи. Чоловічі та жіночі презервативи утворюють бар'єр, що перешкоджає зустрічі сперматозоїда та яйцеклітини. За словами фахівців, цей спосіб контрацепції служить найкращим захистом від хвороб, що передаються статевим шляхом. Презервативи зручні тим, що ви використовуєте їх за потребою й вони не містять гормонів. Ефективність презервативів оцінюють у 98%, тобто 2 людини зі 100, які їх використовують, все ж вагітніють.

Як правильно користуватися презервативами:

  • обирайте свій розмір;
  • зберігайте у сухому, захищеному від сонячних променів місці та оригінальній упаковці, а не в кишені, сумці, косметичці чи автомобілі;
  • звертайте увагу на термін придатності та цілісність упаковки;
  • використовуйте їх лише з природною змазкою або штучною на водній основі (силікон у складі лубрикантів може руйнувати латекс);
  • змінюйте презерватив, якщо почали одягати не тією стороною та якщо перейшли до іншої сексуальної практики;
  • використовуйте перед кожним статевим контактом.

Оральні контрацептиви. Експерти пояснюють, що це ефективний метод запобігання небажаній вагітності, але він не захистить вас від ІПСШ. Оральну контрацепцію повинен обирати ваш лікар, а у списку ймовірних протипоказань є: венозні тромбози, ішемічна хвороба серця, рак грудей, викурювання протягом понад 30 років щодня більш ніж 15 сигарет.

Внутрішньоматкова спіраль (ВМС). Її розміщують у порожнині матки, де вона може бути протягом 3-10 років й запобігати вагітності. Вона може бути також методом екстреної контрацепції, якщо її імплантувати протягом 120 годин після незахищеного статевого акту. Ефективність внутрішньоматкової спіралі оцінюють у понад 99%, однак вона не захищає від хвороб, які передаються статевим шляхом.

"Спіраль лікар може дістати будь-коли, щойно ви вирішите більше не використовувати цей метод контрацепції. Так само й вирішити, чи можна вам встановлювати ВМС, теж може лише лікар", - йдеться у джерелі.

Читайте на тему: Лікар пояснила, чому у жінок росте волосся на обличчі, животі та інших "чоловічих" місцях.

Екстрена контрацепція. До цього методу вдаються у разі незахищеного сексу. Екстрена контрацепція ефективна й протягом 5 днів після статевого акту, проте і вона має низку побічних ефектів у вигляді блювання, нудоти, затримки наступного циклу місячних.

Протизаплідні імпланти, які вводяться під шкіру у верхню частину руки, вони запобігають вагітності упродовж 3 років, а їхня ефективість - понад 99%.

Протизаплідні ін’єкції, захист від використання яких тримається протягом 8-13 тижнів. Та після такого методу контрацепції овуляція відновлюється не дуже швидко.

"Вибір контрацепції – індивідуальна справа, яка залежить від низки факторів, тому потрібно проконсультуватися з лікарем щодо цього питання, - підсумовують спеціалісти. - Він допоможе із вибором контрацептива з урахуванням ваших потреб і стану здоров’я".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я