RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Засоби екстреної контрацепції в Україні можуть стати безрецептурними: пояснення МОЗ

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що невдовзі препарати екстреної контрацепції можуть випускатися без рецепта. У відомстві наголосили, що продаж відповідних виробів має бути з чітко визначеними обмеженнями щодо віку пацієнтів.

Відповідна публікація з'явилася у Telegram-каналі відомства. Там говориться, що жінки мають право перервати небажану вагітність, особливо, коли мова йде про випадки сексуального насилля. При цьому експерти зазначають, що варто пам'ятати про те, що препарати даного призначення є гормональними, і можуть нести серйозний вплив на організм та подальше самопочуття жінки.

Читайте також: Лікар дала 7 порад, які допоможуть зменшити прояви ПМС у жінок.

Фото: t.me/mozofficial

"Усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки. Тому засоби екстреної контрацепції наразі реалізуються в Україні за рецептом, - йдеться у публікації. - Але не через те, що такою є позиція МОЗ, а тому, що так вирішив виробник, який зареєстрував лікарський засіб в Україні".

Фахівці також розповіли, що у засобах екстреної контрацепції є дві діючі речовини - левоноргестрел і уліпристалу ацетат. Препарати на основі останнього відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС, але у багатьох інших державах вони все ж залишаються рецептурними. У той час ліки на основі уліпристалу ацетату в більшості країн ЄС можна купити без рецепта.

Читайте на тему: Лікар дала поради жінкам, які планують вагітність: що варто зробити і перевірити.

"Ми вже звернулися до ряду виробників – як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків – з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів. За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату. Попередньо, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця", - зазначили спеціалісти із МОЗ.

"Свобода вибору – основа демократичних суспільств. Зокрема, це і право жінки перервати небажану вагітність. Особливо, коли йдеться про випадки сексуального насилля", - також підсумували вони.

  • Як допомогти жінці, яка постраждала від сексуального насильства: поради психолога та гінеколога.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я