RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Лікар пояснила, чому у жінок росте волосся на обличчі, животі та інших "чоловічих" місцях

У списку поширених станів, пов’язаних з гормональним здоров’ям, є гірсутизм. Що це за явище та які причини його виникнення, розповіла для платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" ендокринолог Діна Крилова.

Діна КриловаФото: instagram.com/doc_dinakrylova

"Гірсутизм - це аномальне оволосіння в жінок на типових для чоловічого організму місцях (на верхній губі, підборідді, грудях, животі, спині та внутрішній частині стегон). Серед найбільш поширених причин - надмірна кількість андрогенів (чоловічих гормонів) в організмі жінки та приймання певних лікарських засобів", - зазначається в джерелі.

Причини зростання кількості андрогенів:

  • захворювання яєчників, зокрема синдром полікістозних яєчників, пухлина яєчника тощо;
  • захворювання надниркових залоз - андроген-продукуюча пухлина надниркових залоз, хвороба або синдром Іценка-Кушинга, вроджена гіперплазія надниркових залоз;
  • лікарські засоби - андрогени, анаболічні стероїди, даназол, гормональні контрацептиви з андрогенним прогестагеном;
  • гіперпролактинемія (підвищений рівень гормону пролактину в організмі);
  • синдром резистентності до інсуліну;
  • ідіопатичний гірсутизм (або сімейний).

Читайте також: Лікарі назвали три правила здоров’я, які значно покращують життя.

Гірсутизм і гіпертрихоз - одне і те саме?

Гірсутизм діагностується в жінки при надмірному оволосінні в типово чоловічих ділянках. Гіпертрихоз - це надлишковий ріст волосся на ділянках тіла, де волосся зазвичай присутнє.

Окремо фахівці виділили вірилізм - стан, який виникає при більш вираженому впливі андрогенів у жінок. За такого стану крім гірсутизму спостерігається збільшення клітора, зменшення грудей та матки, зниження тембру голосу, збільшення м’язової маси, акне та облисіння за чоловічим типом.

Фото: berezhy-sebe.com

Коли звертатися до лікаря?

Крилова радить не відкладати візит у випадку, якщо протягом кількох місяців у вас спостерігається сильний та/або швидкий ріст волосся на обличчі чи тілі, або ознаки вірилізації.

"Спочатку ви можете звернутися до ендокринолога/ині - спеціаліста/ки з гормональних захворювань, який/яка призначить усі необхідні обстеження та лікування, за потреби", - наголошує експертка.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: здоров'я