RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чи потрібно робити додаткове щеплення проти COVID-19: кому рекомендують бустер

У травні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації. Однак сьогодні у багатьох країнах зафіксовано поширення нового штаму "Пірола", і українців цікавить, чи потрібно додатково вакцинуватися.

МОЗ України поновило рекомендації щодо вакцинації від ковіду на 2023-2024 рік. За словами експертів, рекомендований курс як і раніше становить три дози: два первинних та одне бустерне щеплення. Такої кількості має вистачити на формування індивідуального імунітету, який допоможе перенести хворобу без ускладнень.

Читайте також: Як довго зберігається ризик тромбозу та інсульту після COVID-19.

Фото: Getty Images

Заступник міністра охорони здоров'я та головний санлікар України Ігор Кузін уточнив, що всі подальші щеплення від COVID-19 вважають додатковим (сезонним) бустером. Їх можуть рекомендувати пацієнтам із груп ризику:

  • людям старше 60 років;
  • пацієнтам із серйозними супутніми захворюваннями;
  • особам, у яких високий ризик важкого перебігу коронавірусу.

"Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з урахуванням історії хвороби та рекомендацій МОЗ України", - йдеться у публікації.

Якщо ви не знаходитесь у групі ризику, але хочете отримати додаткове щеплення від ковіду, слід проконсультуватися з сімейним лікарем в амбулаторії. Але оскільки сьогодні в Україні є близько 5 млн. доз вакцини проти COVID-19, пріоритетною є вакцинація вразливих груп.

Важливо, що щеплення від коронавірусу залишаються безкоштовними для українців. Їх роблять у пунктах вакцинації чи амбулаторіях сімейної медицини.

Раніше в МОЗ пояснили, чи потрібна бустерна доза вакцини, якщо перехворів на ковід.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я