RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чи потрібна бустерна доза вакцини, якщо перехворів на COVID-19: пояснення МОЗ

Лікарі прогнозують, що до осені в Україні з'являться нові заразні подваріанти "Омікрона" - BA.4 та BA.5, які вже циркулюють в Америці та Європі. Найкращим способом захисту від коронавірусу залишається вакцинація, і в МОЗ України розповіли, чи варто робити бустер після перенесеного COVID-19.

Фото: https://t.me/mozofficial

"Навіть якщо після двох доз вакцини ви перехворіли на COVID-19, вам варто отримати бустерну дозу щеплення. Окремо нагадаємо, що щеплення захищає саме від важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусу", - йдеться у повідомленні на офіційній сторінці МОЗ у Telegram.

"Ефективність вакцин проти коронавірусної хвороби з часом згасає. Також з’являються нові штами вірусу. Бустерна ж доза допомагає поновити ефективність вакцини та подовжити захист від важкого перебігу та смерті від COVID-19", - пояснили у відомстві.

Особливо важливо отримати бустер людям із груп ризику: літнім, людям із серцево-судинними захворюваннями, хворобами легень, онкопацієнтам та людям із цукровим діабетом. Саме у них ковід може протікати тяжко, із госпіталізацією та навіть смертю.

Фото: https://t.me/mozofficial

Так, в Україні сьогодні можна отримати дві бустерні дози вакцини від ковіду. 1-шу роблять усім людям старше 18 років через 6 місяців після базового курсу вакцинації. 2-гу слід зробити людям віком 60+ та людям із хронічними захворюваннями 18-59 років через 4 місяці після першого бустеру.

Фото: https://t.me/mozofficial

Якщо ви перехворіли на коронавірус, бустер можна робити вже через 28 днів після позитивного тесту на COVID-19 або після першого дня появи симптомів.

Фото: https://t.me/mozofficial

Фото: https://t.me/mozofficial

Фото: https://t.me/mozofficial

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я