RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Не тільки інфекції: лікарка назвала неочевидні причини болю в горлі

Біль у горлі може виникнути з різних причин. Як пояснюють фахівці, часто вона з'являється навіть не через хворобу, а через фактори середовища. Детальніше про це розповіла сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська для платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

На сайті джерела експертка пояснила, що може спричинити такий симптом і що з цим робити. Вона назвала основні причини болю в горлі.

Фото: berezhy-sebe.com

У списку опинилися наступні фактори:

Якість повітря в приміщенні. Від сухого або холодного повітря в кімнаті може пекти горло та ніс щоранку. Лікування такі скарги не потребують, але корисним буде придбати зволожувач повітря та підтримувати вологість на рівні не менше ніж 50 %.

Вірусні інфекції. Спеціалістка розповідає, що біль у горлі виникає, бо певні типи вірусів уражають саме слизову оболонку носоглотки. Через місцеве запалення горло може бути червоним і чутливим. Лікування за такого випадку зазвичай симптоматичне. Тамувати біль допоможуть льодяники, спреї для горла без спирту, тепле або, навпаки, холодне пиття.

Читайте також: Чому виникає відчуття клубка в горлі та як вирішити цю проблему: поради лікаря.

Фото: berezhy-sebe.com

Бактеріальні інфекції. Трапляються рідше і діагностуються виключно лікарем за результатами специфічних обстежень та загальної клінічної картини.

Фахівець наголошує, що у жодному разі не потрібно починати приймати антибіотики без призначення. Дмитрієвська зазначає, що самостійно людина не зможе правильно визначити природу процесу, зокрема бактеріальну.

Фото: berezhy-sebe.com

"Болить горло - з’їж морозиво! А якщо симптоматичне лікування не допомагає, не відкладай візит до лікаря/ки. Адже біль у горлі - це поширений симптом найрізноманітніших станів", - говорить вона.

Що робити до огляду в лікаря?

"На початковому етапі точно не буде зайвим тепле пиття та симптоматична терапія, зокрема льодяники та спреї. Якщо ж біль порушує якість вашого життя, супроводжується іншими симптомами хвороби (лихоманка, кашель, нежить, зміна голосу тощо), запишіться до сімейного лікаря на огляд та призначення відповідного лікування", - резюмує сімейна лікарка.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я