RU  UA

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Не від вітру та холоду: лікарка розповіла правду про менінгіт у дітей

Багато батьків побоюються, що дитина може захворіти на менінгіт через переохолодження. Педіатриня зі Львова Тетяна Тульчак у своєму Instagram спростувала цей міф та розповіла, чому розвивається небезпечна хвороба та як від неї уберегтися.

"Насправді менінгіт (запалення м'яких оболонок головного та спинного мозку) виникає не від вітру чи холоду, а через різні бактерії, віруси і навіть грибки", - написала лікарка.

Фото: https://www.instagram.com/dr.tulchak_t/

Найпоширеніший збудник менінгіту – менінгокок. За словами педіатрині, ця бактерія любить жити в носоглотці, і її безсимптомне носійство у дорослих – одна з можливих причин менінгококового менінгіту у дітей.

"Менінгококовий назофарингіт протікає у вигляді легкої респіраторної інфекції - нежить, покашлювання, слабкість, першіння в горлі. Це ніби ефект метелика - у носія нежить, а у малюка - менінгіт та менінгококцемія", - пояснює вона.

Симптоми менінгококового менінгіту: висока температура, світлобоязнь, головний біль, монотонний пронизливий плач у немовлят, набухання тім'ячка, судоми, втрата свідомості. Якщо менінгокок потрапить у кров, може також розвинутися менінгококцемія. Її характерний симптом - поява висипки у вигляді зірочок багряно-чорного кольору, що зливаються. Виявивши такі прояви хвороби, батькам слід негайно дзвонити у швидку допомогу.

Фото: https://www.instagram.com/dr.tulchak_t/

Найкращим захистом дитини від менінгіту доктор Тульчак називає вакцинацію.

"Існує кілька груп менінгококу - А, В, С, Y, W. Тип В зустрічається в європейських країнах найчастіше, але вакцина від нього (Bexero або Trumenba) не зареєстрована в Україні. Тому якщо ви знаходитесь в країні, де можна провести вакцинацію від MenB – зробіть це обов'язково, – пише лікар. – Ідеальний варінат – вакцинація від MenB + MenA, C, Y, W".


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення ПЕДІАТР ЛЬВІВ (@dr.tulchak_t)

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: