Домашній кисляк - це коров'яче молоко, яке скисло і загусло за рахунок присутності в ньому молочнокислих бактерій. Але скиснути може і магазинне молоко, після чого деякі люди вживають його в їжу або додають у випічку.

Мікробіологиня та кандидатка біологічних наук Олена Лівінська на платформі доказової інформації про здоров'я "Бережи собі" розповіла, чому так робити небезпечно.

Читайте також: Як зробити сир із кислого молока: простий рецепт.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Фото: pixabay.com

"При приготуванні кисломолочних напоїв використовують спеціальні закваски, що містять молочнокислі бактерії. Коли скисає домашнє некип’ячене молоко, це відбувається за участі молочнокислих бактерій, що туди потрапили від тварини, - пояснює експертка. - Магазинне молоко після термообробки теж з часом може скиснути, але вже внаслідок дії мікроорганізмів, які потрапили туди із навколишнього середовища".

Біологиня попередила, що далеко не завжди цими мікроорганізмами виявляють саме молочнокислі бактерії. І коли різноманітні бацили починають розмножуватися в молоці, воно скисає і набуває гіркуватого присмаку. Такий напій може викликати харчове отруєння, тому вживати його не слід.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Читайте також: У МОЗ розповіли, яку воду обов'язково потрібно очищувати і як це зробити в домашніх умовах.

У молокопродуктах можуть розвиватися різні хвороботворні бактерії, створюючи ризик сальмонельозу, бруцельозу, лістеріозу. Саме тому вживати слід тільки ті продукти, в яких ви впевнені з точки зору дотримання всіх санітарних і гігієнічних норм.

Експертка радить суворо дотримуватись умов зберігання, стежити за терміном придатності. Що стосується сирів, то краще вибирати ті, що приготовані з пастеризованого молока. Зіпсовані молокопродукти не можна використовувати навіть для приготування випічки.

Раніше вчені розповіли, як м'ясо може зашкодити здоров'ю.

Цікаві новини для вас: