RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як скинути вагу без шкоди для здоров'я: поради, які знадобляться під час схуднення

Схуднення - тривалий процес, який вимагає дотримання рекомендацій від досвідчених фахівців. Прості, але ефективні поради допоможуть уникнути поширених помилок, таких як, наприклад, повернення скинутої ваги. Спеціалісти з Міністерства охорони здоров'я України пояснили детальніше, про які правила варто пам'ятати для здорового та якісного зниження маси тіла. Відповідна публікація з'явилася на офіційному сайті відомства.

"59 % дорослих українців мають надлишкову вагу, включаючи майже 25 % людей із ожирінням. І це один із найвищих показників серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Втрата 5-10 % маси тіла має позитивний вплив на здоров’я, проте занадто швидке схуднення може призвести до певних проблем: зниження кількості м’язової тканини, утворення каменів в жовчному міхурі, дефіциту поживних речовин тощо", - зазначається у джерелі.

Читайте також: Дієтолог назвала "легкі" продукти, які можуть заважати схуднути.

Фото: unsplash.com

Поради, про які варто пам'ятати під час схуднення

Проведіть ревізію харчових звичок

Проаналізуйте, що ви їсте, скільки разів на день та як саме. Для досягнення найкращого результату можна завести щоденник харчування або фотографувати їжу, і через якийсь час зробити висновки щодо отриманої вами інформації.

Проаналізуйте спосіб життя

Зверніть увагу на щоденні звички, які мають значний вплив на ваше здоров’я: загальне самопочуття, прийом обіду чи сніданку, активність протягом дня, переїдання чи навпаки. Відповіді на ці питання допоможуть скласти подальший план дій.

Визначте мету

Зрозумійте, для чого саме вам потрібно скинути кілограми, а після цього переходьте до плану, який допоможе реалізувати ваше бажання. Найкраще буде написати конкретні цілі, які допоможуть наблизитися до результату: наприклад, більше занять спортом протягом тижня чи 15-хвилинна прогулянка перед сном.

Навчіться відрізняти фізичний голод від емоційного

Важливо приймати їжу, коли ви відчуваєте саме фізичний голод, а не коли ви хочете заїсти нудьгу, сум чи тривогу. Намагайтеся припинити їсти трохи раніше, аніж відчуєте ситість, адже мозок потребує близько 20 хвилин, щоб опрацювати сигнал від шлунку про насичення.

Читайте на тему: Дієтолог назвала 11 неочевидних причин переїдання, які часто не помічають.

Фото: unsplash.com

Будьте уважними до того, що їсте

Обирайте продукти, які дають відчуття насиченості та містять багато клітковини: овочі, зелень цельнозернові продукти, горіхи, ягоди, квасолю, сочевицю, білкові тваринні продукти (рибу, птицю, яйця). Також не забувайте про вживання сезонних компонентів, підтримуйте водний баланс протягом дня.

Не будьте надто суворими до себе

Такий підхід часто призводить до зривів та повернення до старих некорисних звичок, тому залишайте місце для кількох поблажок: наприклад, дозвольте собі шматочок шоколаду, коли дуже хочеться.

Сприймайте зміни як внесок в загальний стан здоров'я

Спробуйте навчитись отримувати задоволення від змін та передивіться щоденні звички. Почніть ходити пішки, танцювати, займатися йогою, бігати, прибирайте в кімнаті - знайдіть дії, які будуть не лише корисними, але й приємними для вас.

Їжте повільно та вдумливо

Не поєднуйте прийом їжі з переглядом відео чи пошти. Виділяйте на один прийом їжі щонайменше 20 хвилин.

Переглядайте цілі

Повертайтеся до списку цілей, які ви визначили на самому початку. У разі потреби оновіть їх, а до вже досягнутих цілей додавайте нові, аби не зупинятися на отриманому результаті.

Читайте на нашому сайті: Відмовтеся від голодних дієт. Лікар дала 6 порад, як тримати вагу в нормі.

Фото: unsplash.com

"Порада "просто менше їсти" працює не для всіх і не завжди, адже на здатність людини втрачати і утримувати вагу впливає багато чинників. Тож універсальної "дієти" для всіх немає. Проте спосіб життя змінити доведеться, - резюмують фахівці. - Змінювати сформовані роками звички непросто, але робити це одразу і не треба – достатньо щодня робити маленькі кроки – і все обов’язково вийде! Пам’ятайте: люди з поступовою втратою ваги (від 400 до 900 г на тиждень) мають більше шансів утримати результат, ніж ті, які худнуть швидко".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: схуднення