RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Що готувати з гречки, щоб отримати від неї максимум користі: поради дієтолога

Різні види каш є корисними для здоров'я, і одна із них – гречка. Дієтолог Світлана Фус розповіла, як краще вживати цей продукт, аби отримати з нього максимальну користь.

На своїй сторінці в Instagram експертка поділилася відповідною інформацією. Зокрема, вона зазначила, що гречана крупа не містить всіх незамінних амінокислот, а рослинні білки засвоюються гірше за білки м'яса, риби, птиці, яєць та молочних продуктів.

Читайте також: Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні і шкідливі продукти.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

%До прикладу, якщо з рослинної їжі білки засвоюються на 70%, то з тваринної - на 95-96. Тому гречану кашу фахівець радить доповнювати тваринним білком. Дітям її можна їсти у поєднанні з яйцем, рибою, м'ясом птиці та навіть із сиром.

Також гречку сміливо можна поєднувати з овочами та різними видами капусти. Фус пояснює, що така комбінація багата на харчові волокна, які виступають в ролі природного сорбенту, вітамінів та мінералів.

Вода, в якій готується гречка, вбирає всі корисні речовини, тому під час варіння слід правильно розрахувати кількість рідини, щоб її не зливати. Ідеальні пропорції 1 до 2,5 (1 частина гречки на 2,5 частини води).

З гречаної крупи можна приготувати не лише каші, але і використати гречане борошно для випічки замість пшеничного. Гречка не містить глютену, і це оптимальний варіант для людей, які страждають його непереносимістю.

Читайте на тему: Є плюси і мінуси: дієтолог розповіла, чи можна схуднути за допомогою вівсяної каші.

Фото: unsplash.com

Приклад страв, які можна приготувати для максимальної користі

  • Гречана каша з додаванням кубиків помідорів та сиру фета. Також за бажанням можна додати оливки - тоді смак нагадуватиме грецький салат, але буде більш ситніший.
  • Різотто з гречки з грибами - цей рецепт стане в нагоді, коли хочеться чогось смачненького, але часу обмаль.
  • Гречка з поєднанням салату з персиків, чорниці, гранату, руколи та волоських горіхів - такий освіжаючий салат може підійти як для перекусу, так і для другого сніданку.
  • Гарбуз, нут, куркума та гречка - незвичайне рагу, яке дуже корисне та поживне. Ця страва позитивно вплине на вашу імунну систему.

Захищають серце і покращують імунітет: раніше ми розповідали, чому корисно їсти помідори.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я