Різні види каш є корисними для здоров'я, і одна із них – гречка. Дієтолог Світлана Фус розповіла, як краще вживати цей продукт, аби отримати з нього максимальну користь.
На своїй сторінці в Instagram експертка поділилася відповідною інформацією. Зокрема, вона зазначила, що гречана крупа не містить всіх незамінних амінокислот, а рослинні білки засвоюються гірше за білки м'яса, риби, птиці, яєць та молочних продуктів.
Читайте також: Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні і шкідливі продукти.
%До прикладу, якщо з рослинної їжі білки засвоюються на 70%, то з тваринної - на 95-96. Тому гречану кашу фахівець радить доповнювати тваринним білком. Дітям її можна їсти у поєднанні з яйцем, рибою, м'ясом птиці та навіть із сиром.
Також гречку сміливо можна поєднувати з овочами та різними видами капусти. Фус пояснює, що така комбінація багата на харчові волокна, які виступають в ролі природного сорбенту, вітамінів та мінералів.
Вода, в якій готується гречка, вбирає всі корисні речовини, тому під час варіння слід правильно розрахувати кількість рідини, щоб її не зливати. Ідеальні пропорції 1 до 2,5 (1 частина гречки на 2,5 частини води).
З гречаної крупи можна приготувати не лише каші, але і використати гречане борошно для випічки замість пшеничного. Гречка не містить глютену, і це оптимальний варіант для людей, які страждають його непереносимістю.
Читайте на тему: Є плюси і мінуси: дієтолог розповіла, чи можна схуднути за допомогою вівсяної каші.
Приклад страв, які можна приготувати для максимальної користі
- Гречана каша з додаванням кубиків помідорів та сиру фета. Також за бажанням можна додати оливки - тоді смак нагадуватиме грецький салат, але буде більш ситніший.
- Різотто з гречки з грибами - цей рецепт стане в нагоді, коли хочеться чогось смачненького, але часу обмаль.
- Гречка з поєднанням салату з персиків, чорниці, гранату, руколи та волоських горіхів - такий освіжаючий салат може підійти як для перекусу, так і для другого сніданку.
- Гарбуз, нут, куркума та гречка - незвичайне рагу, яке дуже корисне та поживне. Ця страва позитивно вплине на вашу імунну систему.
Захищають серце і покращують імунітет: раніше ми розповідали, чому корисно їсти помідори.