RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Полегшує кашель та загоює рани: дієтолог розповів про корисні властивості меду

Мед - цінний продукт, який додає смаку та користі до нашого харчування. Він є смачним доповненням до страв та напоїв, а також важливим компонентом пасти Амосова – вітамінної суміші для зміцнення імунітету. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у Facebook докладніше розповів про користь меду.

Читайте також: Чи корисно їсти соєві продукти: дієтолог розповів, як вони впливають на здоров'я.

Фото: unsplash.com

Має протизапальну дію

Мед містить антиоксиданти, які захищають організм від запалення, що з часом призводить до різноманітних проблем зі здоров’ям, включаючи хвороби серця, рак і аутоімунні захворювання. Одне дослідження показало, що антиоксиданти з гречаного меду виявляють в плазмі крові, тобто споживання меду може підвищити антиоксидантну активність в організмі.

Полегшує кашель у дітей

2 чайні ложки меду можуть полегшити нічний кашель у дітей. Це стосується лише дітей віком від одного року.

Містить мінерали та антиоксиданти

Мед містить приблизно 31 різних мінералів, наприклад, фосфор, магній і калій. Також у ньому міститься кілька важливих амінокислот. А крім того, багато поліфенолів і флавоноїдів, які діють як антиоксиданти, тобто допомагають захистити організм від пошкодження клітин вільними радикалами, які утворюються внаслідок окислювального стресу.

Загоює рани та опіки

Мед також використовується для лікування опіків та ран. Його антибактеріальні та протизапальні властивості можуть полегшити опіки та покращити загоєння ран.

Знижує рівень холестерину

В одному дослідженні рівень загального холестерину, холестерину ЛПНЩ (або "шкідливого") холестерину та тригліцеридів знизився у людей, які споживали 70 грамів меду щодня протягом 4 тижнів. Водночас рівень ЛПВЩ (або "протективного") холестерину підвищився.

Фото: unsplash.com

Мед - безпечна їжа для більшості людей, але є категорії, для кого споживання цього продукту може бути небезпечним.

Діти до 12 місяців

Не можна давати мед немовлятам. Цей продукт містить частинки пилу, які переносять спори бактерії Clostridium botulinum. Оскільки імунна система дитини ще розвивається, ці спори можуть спричинити дитячий ботулізм. Це рідкісне, але серйозне захворювання, яке небезпечне для нервової системи дитини.

Алергіки

Людям, схильним до алергії, слід обережно вживати мед. Алергія на мед зустрічається рідко, проте вона все ж таки буває.

Раніше дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я