RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров’я серця

Зберегти серце здоровим, так само як і судини, можна в будь-якому віці. Для цього слід дотримуватися простих, але важливих порад, які матимуть позитивний вплив на організм та самопочуття в цілому. Про які саме рекомендації йдеться та чому вони є важливими, розповіла кардіолог Ілона Бегларян для платформи доказової інформації про здоров’я "Бережи себе".

"Є звички, які кожен і кожна може інтегрувати у свій побут без зайвих фінансових та часових витрат. Це може подовжити ваше життя, адже серцево-судинні хвороби й досі посідають перше місце серед причин смерті в розвинених країнах світу. І так, в Україні також", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Як харчуватися взимку: дієтолог розповіла, які страви принесуть найбільшу користь.

Фото: Getty Images

Звички, які допоможуть підтримувати серце здоровим

Більше ходіть пішки

Ходьба покращує здоров'я серця - її перевага в простоті, адже не треба витрачати гроші чи шукати додатковий час для тренувань. Наприклад, можна просто вийти з транспорту раніше і пройти кілька зупинок пішки або ж обрати заклад для ранкової кави не біля дому, а 15-20 хвилинах ходьби.

"Ходьба прискорює рух крові судинами, покращує кровообіг та обмін речовин. Також вона має позитивний вплив на ліпідний обмін (зменшується кількість "поганого" холестерину) і процеси травлення, запобігає розвитку ожиріння та цукрового діабету. Про це свідчить великий метааналіз, де досліджували користь кроків для профілактики серцево-судинної патології", - пояснює лікарка.

Перегляньте режим харчування

Зверніть увагу, щоб у вас були такі звички: два-три повноцінних прийоми їжі на день; обмежена кількість перекусів; достатня кількість повільних вуглеводів (гречана крупа, цільнозерновий хліб, фрукти, овочі макарони з цільного зерна); мінімум оброблених та процесованих продуктів (ковбаси, напівфабрикати, деякі види консервів).

Зменшіть споживання солі

Робіть це поступово та експериментуйте зі смаками. Наприклад, додавайте до страв гранульовану цибулю та часник, солодку паприку, лимонний сік, свіжу зелень - вони збагатять смак та допоможуть мінімізувати вміст солі.

Кардіолог радить зменшити споживання цього продукту до 5 г на день (це приблизно 1 чайна ложка). Також експертка рекомендує солити їжу вже після приготування, а не в процесі, оскільки в такому випадку її легше не пересолити.

Читайте на тему: Як знизити тиск за допомогою харчування: лікар назвав найкращу дієту.

Відмовтесь від солодких напоїв

Замість них обирайте, наприклад, узвар без цукру або напій з імбиру та кориці. Також експериментуйте зі смаками чаю: додавайте яблуко, грушу, апельсин, лимон. Ще можна зробити лимонад: додати до води з лимоном трохи огірків та м'яти - така суміш відмінно освіжає.

"Через надлишкове споживання солі виникає спрага. І часто саме через це людину тягне споживати солодкі напої, які містять багато цукру. З часом це стає звичкою", - пояснює фахівець.

Фото: berezhy-sebe.com

"Спробуйте дотримуватись цих простих кроків. Можливо, одразу не вийде, але варто пробувати знову і знову, - зазначається в джерелі наостанок. - Нехай вас підбадьорює той факт, що ці щоденні звички значно знижують ризики інфаркту та інсульту - хвороб, які змінюють життя кардинально й у дуже поганий бік".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я