RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як покращити свій стан під час зимової нестачі сонячного світла

Короткий світловий день у холодну пору року – справжнє випробування для організму. Кандидатка біологічних наук Олена Лівінська розповіла ресурсу "Бережи себе", що в цей період змінюється синтез гормонів мелатоніну та серотоніну, через що може погіршуватися настрій і навіть виникати сезонний афективний розлад - один із різновидів депресії.

Читайте також: Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя.

Фото: Getty Images

Нестача сонячного світла може проявлятися такими симптомами, як постійна сонливість, нестача енергії, дратівливість, тривожність, підвищений апетит до солодкої та жирної їжі, збільшення ваги, головний біль, нестача уваги та зниження лібідо.

Експертка дала кілька рекомендацій, які допоможуть покращити свій стан у короткі та похмурі зимові дні. Насамперед слід якомога частіше намагатися бувати на вулиці у світлий час доби: навіть якщо небо затягнуте хмарами, кількість сонячного світла там буде вищою, ніж у приміщенні з яскравим штучним освітленням.

При дефіциті "сонячного" вітаміну D слід приймати добавки, а в раціоні обов'язково має бути достатня кількість овочів і фруктів.

Підтримуйте фізичну активність, яка допоможе зменшити рівень стресу та покращить настрій. А ось від алкоголю, нікотину та інших наркотичних речовин краще відмовитись.

Читайте також: Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії.

Для відчуття щастя важливо підтримувати соціальні зв'язки, тому намагайтеся проводити час із друзями та близькими.

Поліпшити психологічний стан допоможуть улюблені хобі, приємна діяльність на дозвіллі – приготування їжі, перегляд фільмів тощо.

Якщо впоратися з негативними відчуттями не виходить, зверніться до сімейного лікаря або психотерапевта. Фахівці допоможуть вам знайти найпростіший і найдієвіший шлях до поліпшення психологічного здоров'я.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я