RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя

В умовах війни неможливо контролювати всі фактори стресу, але існують корисні повсякденні звички, які можуть покращити якість життя та психологічний стан. Про них розповіли у Центрі громадського здоров'я України.

Читайте також: Психолог, психіатр та психотерапевт: яка між ними різниця і до кого звертатися.

Фото: pexels.com

Фізична активність

Зменшити стрес та симптоми тривоги допоможуть регулярні фізичні вправи. Здоровим дорослим людям рекомендується приділяти фізичній активності не менше 150 хвилин на день. Вона не обов'язково має бути інтенсивною, головне – регулярність.

Збалансоване харчування

Наукові дослідження показують, що нездорове харчування підвищує рівень стресу. Щоб його зменшити, експерти рекомендують збалансувати раціон. Для цього потрібно їсти якнайменше оброблених продуктів, а овочів та фруктів - близько 400-600 г на день.

Менче часу в телефоні

Занадто часте і тривале використання гаджетів - одна з причин підвищення рівня стресу. Щоб не посилювати тривогу та покращити психологічний стан, слід менше проводити час у телефоні.

Час для себе

Будь-які дії, спрямовані на турботу про себе, сприяють зниженню рівня стресу. Ви можете медитувати, читати або займатися будь-яким іншим хобі, яке приносить задоволення.

Читайте також: Сприяють здоровому сну: дієтолог назвав найкращі продукти та напої для вечері.

Спілкування і соціалізація

Щоб знизити тривогу, відчути спокій та згуртованість, варто проводити час із друзями і близькими людьми, займатися волонтерством та допомагати іншим. При цьому в будь-яких відносинах важливо встановити особисті кордони, які інші люди не переступатимуть.

Подолання прокрастинації

Прокрастинація - стан, у якому ми відкладаємо справи на потім. Сама по собі вона підвищує тривогу і стрес, знижує продуктивність, викликає незадоволення собою і своїм життям. Щоб зменшити цей фактор стресу, можна скласти список справ, встановити терміни їх виконання і намагатися дотримуватися протягом дня.

Обійми

Обійми мають багато переваг для здоров'я. Вони не тільки знижують стрес, але навіть допомагають нормалізувати артеріальний тиск та знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Якщо покращити психологічний стан самотужки не виходить, слід звертатися за допомогою до лікаря. Фахівець допоможе підібрати оптимальну тактику боротьби зі стресом та його наслідками.

Раніше психотерапевт пояснив, чому в Україні під час війни зросла кількість розлучень.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я