Постійне бажання їсти солодке може мати фізіологічні та психологічні причини, але надлишок цукру в раціоні не йде на користь нашому здоров'ю. Вживання солодощів викликає коливання рівня цукру в крові, порушує нормальні метаболічні процеси, підвищує ризик ожиріння та діабету.
Читайте також: Чим замінити солодощі у раціоні: дієтолог назвала 7 смачних альтернатив.
Повністю відмовитися від солодкого може бути важко, але дієтолог Олег Швець дав поради, як знизити його шкоду та подолати надмірне споживання. Рекомендації опубліковані на сайті Міністерства охорони здоров'я України.
Лікар радить уникати суворих обмежень і не звинувачувати себе за зайвий шматок торта чи шоколадку. Натомість краще дотримуватися збалансованого харчування, в якому споживання солодощів буде регламентованим.
"Спробуйте дозволити собі улюблені солодощі, проте в помірній кількості і з іншими, більш здоровими продуктами. Наприклад, якщо вас тягне до шоколаду, розтопіть трохи чорного шоколаду і спробуйте його з виноградом чи іншими ягодами або фруктами, - радить дієтолог. - Один із універсальних підходів – їсти "заборонені" солодощі один раз на тиждень. Однак це не означає, що це можна робити без обмежень. Краще одразу встановити певні правила – в який час і скільки ви собі дозволяєте".
Читайте також: Чи правда замінники цукру корисніші за звичайний цукор: ось, що говорять лікарі.
Якщо їсти солодке в помірних кількостях і не регулярно, насолоджуватися десертами можна без почуття провини. Головне, щоб раціон був збалансованим, містив достатню кількість рослинної їжі, в якій міститься клітковина. Саме клітковина допомагає нам почуватися ситими без надмірної кількості калорій.
"Їжте повільніше. Це забезпечує більш тривале насичення і пізніше повернення голоду. Якщо ви відчули себе фізично "наповненим", ви, ймовірно, вже з'їли занадто багато", - попередив дієтолог.
Раніше дієтолог розповіла, який шоколад найкорисніший.