Зима - сезон підвищеної захворюваності на респіраторні вірусні інфекції, включно з коронавірусом. Щоб полегшити стан під час хвороби, багато людей вдаються до народних засобів, наприклад п'ють молоко з медом. Про те, наскільки ефективним є таке лікування, розповіла імунолог Дар'я Литовченко.
В інтерв'ю на каналі генетика Олександра Коляди лікарка попередила, що деяким людям вживання меду може завдати більше шкоди, ніж користі. Причина в тому, що мед містить багато фруктози та глюкози.
Читайте також: Дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди здоров'ю.
"У меду є дуже багато цукру, який відрізняється від білого. Білого цукру ви навряд з'їсте три ложки, а з медом дуже легко це зробити, - каже імунолог. - Так, в ньму все-таки є відсоток речовин, які бджоли збирають із пилку, - вітаміни та мікроелементи. Але є такі речовини, як прополіс або перга, які містять менше цукру, але більшу концентрацію цих речовин. За рахунок великого вмісту цукру користь меду просто нівелюється".
"Є багато статей, як мед впливає на перебіг респіраторних захворювань, наприклад, бронхіту. Але на рівні метааналізу великої переваги від нього немає. Як ліки я б його не вживала. І з молоком та сама історія. Змішувати мед з молоком і пити від застуди - сумнівна користь. Найбільша користь такого напою - від його тепла. А тепло можна отримати і від води", - продовжила лікарка.
Дар'я Литовченко нагадала, що стрибки глюкози погано впливають на здоров'я, підвищують інсулінорезистентність та сприяють розвитку цукрового діабету. Якщо налягати на мед під час застуди, таких стрибків не уникнути.
"Все, що підвищує цукор у крові – погана історія. Звичайно, якщо у вас не розхитаний метаболізм, можливо, цей цукор ніяк не вплине на ваші криві. Але якщо у вас уже "гойдалки", то мед не буде гарною ідеєю", - говорить вона.
Дізнайтеся також, чи можна швидше одужати, якщо "пропотіти" застуду.