RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому в Україні зросла кількість розлучень під час війни: пояснення психотерапевта

На другому році повномасштабного російського вторгнення в Україні збільшилася кількість розлучень, у тому числі серед військових ЗСУ. Директор Учбово-наукового інституту психічного здоров'я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Олег Чабан пояснив, чому більше українських сімей почали розпадатися.

Читайте також: Як пережити розлуку з рідними під час війни: поради психолога.

В інтерв'ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою психотерапевт заявив, що розлучення під час війни - цілком нормальне явище. А також нагадав масовий весільний бум на початку вторгнення РФ.

Фото: Getty Images

"Згадайте статистику на початку широкомасштабної війни. Шлюбів було фантастично [багато]. Київ був завалений заявами про шлюб. Мені це нагадало таку дивну біологічну річ: коли виникає велика загроза, ти хочеш швидко об'єднатися і продовжити себе у своїх дітях – це така нормальна річ ", - відповів експерт.

Олег Чабан додав, що адаптувавшись до реалій війни, українці почали замислюватися над тим, хто з ними поряд.

"Ми втягнулися в біду під назвою "війна", і відбулося таке оглядання – а з ким я зблизився? А тим більше, якщо я її не бачу кожного дня. Розлучення - це ж дистанційність в основному. Це пов'язано з тим, що молоді люди, яких почуття об'єднало, розійшлися. І чим більше люди знаходяться на віддалі одне до одного: він тут – вона в Польщі, вона в Києві – він на передовій, а в нього там своя сім'я – його побратими, там усе чесно, прозоро, зрозуміло. Логічно, що при таких затяжних ситуаціях кількість розлучень буде зростати", – пояснив він.

Психолог підкреслив, що розлучення – це абсолютно закономірно, і "не треба бити в дзвони та кричати: Чому ви розлучаєтеся?". На його думку, ці пари просто не пройшли випробування.

При цьому, за словами психотерапевта, після закінчення війни кількість нових сімей знову збільшиться, і спираючись на статистику, народжуватиметься більше хлопчиків.

Олег Чабан Фото: facebook.com/association.com.ua

Раніше експерти назвали найпоширеніші причини розлучень.

Цікаві новини для вас:

Як правильно спілкуватися з рідними у війську, щоб зберегти гарні стосунки.

Психолог порадила, як говорити з дітьми про майбутнє під час війни.

Як слідкувати за новинами без шкоди психічному здоров'ю: поради фахівців.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я