RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як слідкувати за новинами без шкоди для психічного здоров'я: поради фахівців

Під час війни важливо стежити за новинами та залишатися в курсі подій, але недотримання інформаційної гігієни може посилити стрес та нашкодити психічному здоров'ю. Міністерство охорони здоров'я України випустило рекомендації, як уберегтися від "медіатравми".

Читайте також: Техніки самодопомоги при стресі, яким слід приділяти кілька хвилин щодня.

Фото: Getty Images

Перевіряйте джерела інформації

Багато українців читають новини в телеграм-каналах, які намагаються якнайшвидше повідомляти про поточні події та збирають інформацію з різних джерел, у тому числі й ненадійних. Слід пам'ятати, що навіть відомі телеграм-канали можуть змінювати власників, розміщувати непідтверджені факти, маніпуляції, хибні пояснення та навіть ворожі наративи.

Фільтруйте важкий контент

Постійне відстеження новин може виснажувати психіку, особливо якщо ви часто дивитеся важкі відео про трагедії та загибель людей. Слідкуйте за своїм емоційним станом, і якщо вас переповнюють негативні відчуття, фахівці радять фільтрувати інформацію та уникати тригерів у медіа.

"Психіку можуть травмувати не тільки події, але й повідомлення про них. Особливо повідомлення з високою реалістичністю, використанням спецефектів та музичного або звукового супроводу, які створюють відчуття присутності. Зупиняйте перегляд, якщо відео містить чутливий для вас контент, не докоряйте собі, що не додивилися до кінця", - йдеться у публікації.

Читайте також: Просто почніть позіхати: психолог назвав чотири вправи, які допоможуть швидше заснути.

Обмежте час у мережі

Щоб не виснажувати нервову систему, не проводьте перед екраном або телефоном весь вільний час. Не користуйтесь інтернетом, коли їсте чи спілкуєтеся з близькими, обмежте читання соцмереж за годину до сну. Натомість намагайтеся наповнити свій день кориснішими речами – робіть зарядку, зателефонуйте близьким, прогуляйтеся на вулиці.

Не читайте коментарі

Читання негативних коментарів може посилювати тривожність, демотивувати, вводити у розпач, занижувати самооцінку та загалом створювати спотворене сприйняття навколишньої дійсності. Обмежте час читання коментарів, а також самого коментування публікацій у соцмережах. Експерти радять влаштовувати собі "детокс", коли ви взагалі не користуватиметеся гаджетами.

Раніше дієтолог порадила, як харчуватися під час стресу.

Цікаві новини для вас:

Допомагає розслабитися та зменшує тривожність: який напій корисно пити увечері.

Психолог пояснила різницю між ПТСР та депресією.

Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я