RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Слід змінити щоденні звички: лікарі порадили, як подолати постійну втому

На тлі постійного стресу в умовах війни та надмірного фізичного навантаження з’являється втома, яка тягне за собою небажані наслідки. Щоб виправити ситуацію та покращити самопочуття, слід давати собі більше часу на відпочинок та дотримуватись інших корисних порад. Про які саме рекомендації йдеться та чим вони ефективні, розповіли фахівці з Центру громадського здоров’я МОЗ України.

"Наша працездатність падає, якщо ми дуже часто й інтенсивно працюємо або просто емоційно виснажені, не даємо собі часу на перепочинок. Тож тримайте поради, як побороти втому, відкоригувавши спосіб життя", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Як зберегти судини здоровими у будь-якому віці: фахівці поділились порадами.

Фото: Getty Images

Як подолати хронічну втому: кілька порад від експертів

Розподіляйте час роботи й відпочинку, обирайте пріоритетні завдання дня. Якщо маєте значне навантаження, не соромтесь просити колег про допомогу. Не забувайте про обідню перерву та виділяйте 20-30 хвилин для прогулянки пішки.

Організуйте всі необхідні умови для якісного сну: для дорослих тривалість має сягати щонайменше 7 годин, для дітей 6-12 років — 9-12 годин, 13-8 років — 8-10 годин. Перед відпочинком не використовуйте гаджети на утримайтесь від надто емоційних передач, які можуть викликати чутливі емоції. Провітрюйте кімнату перед сном.

Ваша працездатність в чималій мірі залежить також і від якісного та збалансованого харчування. Спеціалісти радять ретельно добирати продукти, які опиняться у вашій тарілці.

Регулярна активність – ще одна складова гарного самопочуття та настрою. Зробіть рух своєю звичкою: це може бути ходьба, біг, катання на велосипеді чи ковзанах, будь-що інше, що буде вам до вподоби. Експерти нагадують, що дорослі мають приділяти активності щонайменше 150 хвилин на тиждень. Наприклад, почніть займатися по 30 хвилин 5 днів на тиждень.

Читайте на тему: Від депресії, деменції та тривоги: які продукти позитивно впливають на психічне здоров'я.

Фото: Getty Images

Старайтеся зберігати оптимізм. Негативні емоції чинять значний вплив на здоров’я, тому вибудовуйте доброзичливі взаємини з колегами й рідними.

Приділяйте час саморозвитку, оскільки хобі чи просто улюблені справи наповнять ваше життя радісними емоціями, а також допоможуть відволіктися від буденних справ.

"На сьогодні немає спеціального медикаментозного лікування втоми, ви можете просто змінити щоденні звички й крок за кроком покращити своє життя", - також зауважують фахівці.

"Якщо ваш стан здоров’я попри намагання не поліпшився, зверніться по допомогу до фахівця. Також за лінком ви знайдете перелік безоплатних "гарячих ліній" психологічної допомоги, що діють в Україні, - також йдеться на сайті Центру. - Крім того, в Україні впроваджено програму ментального здоров’я "Ти як?" за підтримки Олени Зеленської. Місія програми – надати всім українцям психологічну допомогу та навчити навичок самодопомоги. Довести, що звертатися по таку допомогу – не слабкість, не забаганка й не соромно, а відповідально й по-дорослому".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я