RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Лікар назвав топ-8 способів полегшити наслідки хронічного стресу

Хронічний стрес – серйозне випробування для організму. Він запускає фізіологічні реакції, які призводять до запалення та пошкодження клітин, розладів травлення, збільшення ваги, розвитку серцево-судинних та шкірних захворювань, проблем з імунітетом, психічних розладів.

Доки в Україні триває війна, усунути всі фактори хронічного стресу неможливо. Але є способи зменшити його руйнівний вплив на здоров'я. Про це розповів на своїй сторінці у Facebook Олег Швець, гастроентеролог та дієтолог. Лікар назва 8 способів, які допоможуть полегшити наслідки стресу.

Читайте також: Від депресії, деменції та тривоги: які продукти позитивно впливають на психічне здоров'я.

Фото: Getty Images

Здорова дієта

Регулювати рівень кортизолу (гормону стресу), а також підтримати імунітет допоможе здорове збалансоване харчування. Включіть у раціон більше овочів, а також продукти, багаті на омега-3 та інші поліненасичені жири.

Усвідомлене харчування

Лікар радить їсти повільно, усвідомлюючи, що і в якій кількості ми споживаємо. Замість фастфуду обмірковуйте вибір продуктів, не поспішайте під час трапези, добре пережовуйте їжу. Так ви зможете контролювати емоційний голод, не заїдаючи стрес шкідливими продуктами.

Фізична активність

Контролювати тиск та рівень кортизолу допоможуть регулярні фізичні вправи. Для цього не обов'язково тренуватися в дорогому залі. Олег Швець радить ходьбу, велосипед, танці та іншу активність, яка прискорює дихання та допомагає клітинам отримувати більше кисню. Крім того, така активність допоможе зменшити напругу в м'язах під час стресу.

Читайте також: Техніки самодопомоги при стресі, яким слід приділяти кілька хвилин щодня.

Дихання та медитація

Заспокоїтися та зменшити серцебиття при стресі допомагає повільне глибоке дихання. "Дихайте повільно, зосереджуючись на кожному вдиху та видиху. За допомогою цієї простої дії починає працювати парасимпатична нервова система, що допомагає заспокоїтися", - пише лікар.

Соціальна підтримка

Відверта розмова з психологом чи людиною, якій ви можете довіритись, допоможе зменшити почуття самотності, а водночас і зменшити стрес.

Відпочинок

Щоб захиститися від вигоряння, фізичних та психічних захворювань, дуже важливо дотримуватися балансу роботи та відпочинку. Звертайте увагу на свій стан та виділяйте час для відпочинку, щоб зменшити стрес та покращити власну продуктивність.

Хобі

Повернення до улюблених занять навіть на короткий період допомагають розслабитися і відновити внутрішню рівновагу. Приділяйте час хобі хоч б раз на тиждень. Це може бути читання, масаж, прогулянки на природі, вирощування квітів чи кулінарія.

Сон

Хронічний стрес призводить до стрімкого і неглибокого сну протягом ночі. Через це страждає імунна система, пам'ять та настрій. Оптимальна тривалість сну – 7-9 годин. За півгодини до сну лікар радить сповільнитися, відкласти читання новин та перегляд відео.

Дізнайтесь також, як стежити за новинами без шкоди для психічного здоров'я.

Цікаві новини для вас:

Просто почніть позіхати: психолог назвав чотири вправи, які допоможуть швидше заснути.

Допомагає розслабитися та зменшує тривожність: який напій корисно пити увечері.

Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я