RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Відкладіть домашні проблеми: як спілкуватися з військовими під час зустрічей

Коли військовослужбовці повертаються додому у коротку відпустку, друзі та родина, як правило, намагаються максимально компенсувати довгу розлуку. Однак після важких реалій війни захисники можуть бути менш залученими до цивільного життя. Часто їхні рідні не розуміють, як поводитися, про що говорити, які слова можуть образити. Ось що про це пишуть експерти Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців.

Зустрічайте військових без істерик

Для військових важливо, щоб їх приймали з повагою, любов'ю, гарним настроєм. Постарайтеся утриматися від сліз, істерик та драми. Якщо ви плачете, важливо пояснити, щоб це не від горя, образи чи самотності, а від радості.

Читайте також: Що не можна говорити військовим, які повернулися з фронту: поради психологів.

Фото: Getty Images

Не поспішайте із застіллями

Якщо військовослужбовець сам не ініціює галасливу зустріч із ріднею та друзями, не поспішайте запрошувати гостей. Іноді захисникам потрібно відпочити в тиші, без зайвої уваги, метушні та нав'язливих питань про пережите. Те саме стосується активного відпочинку, поїздок або занурення в домашні питання. Воїнам необхідна адаптація до цивільного життя, і це займає певний час.

Не навантажуйте домашніми проблемами

Під час відсутності рідної людини вдома може накопичитись багато побутових проблем, але слід пам'ятати, що військовослужбовець не може миттєво включитися у мирне життя. Його думки можуть повертатися в зону бойових дій, і навіть прості завдання по дому викликатимуть відторгнення, нерозуміння, роздратування. Краще почекати з обговоренням нагальних питань, доки людина сама його не ініціює.

Говоріть про свої почуття

Рідні захисників та захисниць України переживають цілу гаму складних почуттів, а коротка зустріч викликає радість, занепокоєння, підвищену активність. Говоріть про свої почуття, але лише у позитивному ключі. Важливо, щоб військовослужбовці не відчували провини чи сорому через те, що перебувають далеко від своїх близьких.

Також корисно згадати про щасливі пережиті моменти, обговорювати спільний відпочинок, будувати плани на майбутнє, але не прив'язуватися до конкретних дат, не вимагати певності, яку захисники не можуть дати.

Читайте також: Як правильно спілкуватися з рідними в армії, щоб зберегти добрі стосунки.

Фото: Getty Images

Прийміть, що зустріч може бути не такою, як ви очікували

Не завжди райдужні очікування від зустрічі з близькими виправдовуються. Обставини швидко змінюються, військовослужбовець може бути дуже втомленим, відстороненим, його характер і поведінка можуть змінитися. Будьте готові до нового "знайомства" з рідною людиною, враховуйте її стан та побажання, не наполягайте на виконанні всіх запланованих справ.

Не бійтеся шукати допомоги

Пережите на війні не проходить для захисників безслідно. Фізичні та психологічні травми можуть докорінно змінити поведінку людини. Військовослужбовець може закриватися у собі, уникати оточення. У такому разі може допомогти психолог чи духовник. При цьому важливо не тиснути на людину, а розкривати їй плюси такої допомоги, наводити позитивні приклади. Також слід показати, що він не один, а ваша любов, підтримка та розуміння завжди будуть на його боці.

Дізнайтеся, які фрази не варто говорити людині, яка переживає горе.

Корисні новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я