RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Не будуйте нереальних планів: терапевт пояснив, як навчитися жити за умов тривалої війни

Більшості жителям нашої країни дуже непросто подолати тривожність під час війни, яка у лютому 2022 року розламала життя всіх українців на "до" та "після".

Експерт розповів про методи, які можуть дещо полегшити цей стан.

Когнітивно-поведінковий терапевт медичної мережі "Добробут" Руслан Буяновський переконаний, що тривога під час війни є нормальною реакцією на ненормальні обставини. Тому потрібно це зрозуміти і не вдаватися до хворобливих засобів подолати її.

Далі – треба навчитися приймати обставини.

"Коли трапляється щось погане, у людини є дві стратегії. Перша – постійно запитувати: "Чому? Що вони роблять? Коли це закінчиться?" Та весь час перевіряти новини. Багато думати і шукати відповіді на риторичні питання і перебувати у тривозі, яка виснажує. Друга – прийняти ситуацію і сказати собі: "Так, зараз війна, таке сталося, що я можу в цих обставинах зробити добре для себе, своєї родини, своєї країни?" – поділився тепапевт.

Буяновський вважає, що прийняти – не означає здатися чи зневіритися. Це означає не будувати плани, здійснення яких не залежить від нас самих. Натомість потрібно контролювати те, на що можна якось вплинути, змінити. Потрібно будувати плани, які відповідатимуть цінностям. Хтось на передовій боротиметься з ворогом, хтось - рятувати своїх рідних людей та себе.

Крім того, експерт розповів про те, як підтримати близьку людину на війні.

Буяновський радить не пускати в голову деструктивні думки.

"Питайте у себе: "Чи реально, що в мій будинок прилетить снаряд?" І якщо, наприклад, у Бахмуті це - повсякденність, то в Києві поки що малоймовірно. у першому випадку, мабуть, варто планувати евакуацію, а у другому – спускатися у сховище під час повітряної тривоги”, – пояснив терапевт.

Нагадаємо, раніше психолог також розповіла про те, як припинити зайве хвилюватися і нервувати під час війни .

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я