Здуття живота викликає у людей фізичний та соціальний дискомфорт, адже контролювати його складно. Іноді причиною надлишкового газоутворення в кишечнику стає їжа, яку ми вживаємо, іноді - більш серйозні стани. Докладніше про це на своїй сторінці в Instagram розповіла дієтолог та ендокринолог Катерина Толстікова.
Читайте також: Які продукти погіршують печію і як її позбутися: поради на кожен день.
За словами лікарки, якщо людину непокоїть здуття, їй слід виключити низку запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.
"Потрібно переконатися, що немає гастриту, коліту, ентериту, helicobacter pylori, якихось інших станів, які можуть викликати здуття, - радить Толстікова. - Це також може бути синдром мальабсорбції, тобто порушення засвоюваності корисних і взагалі будь-яких речовин. Через це кишечник справді натягує воду, здувається, порушується перистальтика, можлива тяжкість, неприємні відчуття, відходження газів".
Другою причиною здуття дієтолог називає неправильне та нерегулярне харчування, або раціон, в якому багато одного макронутрієнта, наприклад, простих цукрів.
Читайте також: Коли краще пити каву, щоб не болів шлунок: лікар дала відповідь.
"Наприклад, якщо ви вживаєте на сніданок, обід та вечерю якісь дуже подрібнені крупи, пластівці, хліб, тістечка чи інші хлібобулочні вироби. Ви також можете переїдати фруктами чи цукерками, або мати лактозну недостатність та не переносити молочний цукор", - пояснила лікарка.
Зі здуттям можуть стикатися люди, які їдять 1-2 рази на день, через що порушується робота ШКТ, підшлункового, жовчного та ферментів кишечника.
"Не забувайте, якщо у вас багато стресу, через нього теж може здуватись кишечник, - попередила дієтолог. - Що робити: розібратися в харчуванні, структурувати графік, піти до лікаря-гастроентеролога на консультацію і дізнатися, чи немає у вас запальних захворювань".
Раніше дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.