RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Причина не тільки в харчуванні: дієтолог пояснила, чому виникає здуття

Здуття живота викликає у людей фізичний та соціальний дискомфорт, адже контролювати його складно. Іноді причиною надлишкового газоутворення в кишечнику стає їжа, яку ми вживаємо, іноді - більш серйозні стани. Докладніше про це на своїй сторінці в Instagram розповіла дієтолог та ендокринолог Катерина Толстікова.

Читайте також: Які продукти погіршують печію і як її позбутися: поради на кожен день.

Фото: Getty Images

За словами лікарки, якщо людину непокоїть здуття, їй слід виключити низку запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.

"Потрібно переконатися, що немає гастриту, коліту, ентериту, helicobacter pylori, якихось інших станів, які можуть викликати здуття, - радить Толстікова. - Це також може бути синдром мальабсорбції, тобто порушення засвоюваності корисних і взагалі будь-яких речовин. Через це кишечник справді натягує воду, здувається, порушується перистальтика, можлива тяжкість, неприємні відчуття, відходження газів".

Другою причиною здуття дієтолог називає неправильне та нерегулярне харчування, або раціон, в якому багато одного макронутрієнта, наприклад, простих цукрів.

Читайте також: Коли краще пити каву, щоб не болів шлунок: лікар дала відповідь.

"Наприклад, якщо ви вживаєте на сніданок, обід та вечерю якісь дуже подрібнені крупи, пластівці, хліб, тістечка чи інші хлібобулочні вироби. Ви також можете переїдати фруктами чи цукерками, або мати лактозну недостатність та не переносити молочний цукор", - пояснила лікарка.

Зі здуттям можуть стикатися люди, які їдять 1-2 рази на день, через що порушується робота ШКТ, підшлункового, жовчного та ферментів кишечника.

"Не забувайте, якщо у вас багато стресу, через нього теж може здуватись кишечник, - попередила дієтолог. - Що робити: розібратися в харчуванні, структурувати графік, піти до лікаря-гастроентеролога на консультацію і дізнатися, чи немає у вас запальних захворювань".

Раніше дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я