RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

Всі новини

Їжа, яка старить: лікарка розповіла про найбільш шкідливі продукти

Щоб зберегти молодість та гарне здоров'я, важливо стежити за способом життя та харчуванням. На жаль, цих рекомендацій дотримуються не всі. Більше того, люди часто не здогадуються, яку шкоду завдають їхньому організму звичні продукти харчування. На своєму YouTube-каналі дієтолог і нутриціолог Оксана Скиталінська розповіла, яка їжа старить організм.

Читайте також: Гормон жіночого здоров'я: лікарка розповіла, які продукти підвищують рівень естрогену.

Фото: pexels.com

Перш за все старять продукти, які сприяють системному запаленню в організмі.

"Системне запалення - це утворення прозапальних молекул (цитокінів), які циркулюють у крові та всіх тканинах організму, викликаючи порушення їхньох роботи. Це стосується печінки, серця, мозку. Ми гірше думаємо, бачимо, фокусуємо увагу, і це розвивається рік за роком, поступово", - каже Скиталінська.

До таких небезпечних провокаторів старіння належать прості вуглеводи та їжа з високим глікемічним навантаженням. Також лікарка згадала додану фруктозу, яка зменшує вміст корисних бактерій у кишечнику, сприяє накопиченню жиру в печінці, порушує обмін холестерину.

Утримуватися варто від жирів з високим вмістом омега-6, вживати менше кукурудзяної та соняшникової олії. Сприяє старінню і смажена їжа зі скоринкою, солона їжа, консервовані супи та м'ясні консерви, рафіноване борошно, білий хліб, тістечка.

Читайте також: Можуть бути проблеми з вагою: лікарка пояснила, чому не можна їсти швидко.

Також Оксана Скиталінська не радить запікати страви у фользі. За словами лікарки, алюмінієва фольга – досить активний метал, який активує прозапальне тло в організмі.

Якщо ж говорити про технології, які роблять їжу менш шкідливою, то до них відноситься приготування страв на повільному вогні, варіння, тушкування, запікання, приготування на пару, ферментація (квашена капуста), маринування м'яса та риби в соках та пряних травах.

Дізнайтеся також, чи варто боятися холестерину в курячих яйцях.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я