RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Містить рідкісний елемент: чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати

Пшоно часто недооцінюють, але воно не поступається користю гречаній крупі та іншим кашам. Пшоняна каша поживна і має багатий склад, важливий для нормального функціонування організму. Експерти Платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" пояснили, чому варто включити у свій раціон страви з пшона.

Читайте також: Вівсянку вважають корисною кашею: лікар пояснила, чому це не завжди так.

Фото: pixabay.com

Вони відзначили, що пшоно є прекрасним джерелом повільних вуглеводів, які надовго забезпечують нам відчуття ситості та дають вдосталь енергії. Ця крупа також багат на клітковину, що сприяє селекції корисної кишкової мікробіоти, нормальній роботі кишківника та здоровому стану його слизових оболонок.

Крім цього, у пшоні міститься помірна кількість білка, цинк, калій, вітамін B6, а також рідкісний елемент – селен, який робить цю крупу унікальною.

"Унікальність пшона в тому, що воно в значній кількості містить доволі рідкісний елемент селен. Він важливий для функціонування гормонів щитоподібної залози, синтезу нуклеїнових кислот, а також для захисту клітин від оксидативного пошкодження та інфекцій", - сказали експерти.

І додали, що пшоно містить низький глікемічний індекс, тож чудово підходить для профілактичного діабетичного раціону. Ба більше, крупа не містить глютену, що робить її особливо вдалим компонентом раціону для людей із целіакією.

Читайте також: Українські "суперфуди": топ-5 доступних продуктів, які є дуже корисними для здоров'я.

Що приготувати з пшона

Пшоняна каша з молоком. Поціновувачі молочних каш оцінять варіант із пшона. Молочна пшоняна каша смакує дуже ніжно.

Пшоняний суп. Суп з пшоном - ситна та поживна страва, яку можна додати в обіднє меню. Його готують як з м'ясом, так і роблять пісним.

Гарбузова каша з пшоном. Пшоняна каша з гарбузом - чудова сезонна страва, яка окрім користі принесе ще й смакове задоволення. Її готують як солодкою, з додаванням ароматних спецій, таких як кориця чи мускатний горіх, так і солоною, приправивши чорним перцем.

Пшоно та капуста – ідеальне поєднання. Особливо коли йдеться про квашену капусту.

Фото: Getty Images

Дізнайтеся також, як харчуватися взимку: дієтолог розповіла, які страви принесуть найбільшу користь.

Цікаві новини для вас:

Які продукти погіршують печію і як її позбутися: поради на кожен день.

Дієтолог розповів, для чого потрібний йод в організмі і в яких продуктах він міститься.

Як харчуватися жінкам для підтримки гормонального здоров'я: поради лікаря.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я