RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Дієтолог розповів, для чого потрібен йод в організмі та в яких продуктах він міститься

Йод - один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе нормальне функціонування щитоподібної залози. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів, до яких наслідків може призвести дефіцит йоду в організмі та в яких продуктах він міститься.

Читайте також: Є ризик смерті: лікарі попередили про небезпеку безконтрольного прийому калій йодиду.

Фото: Getty Images

"Левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі, яка розташована в передній частині шиї. Вона виробляє групу гормонів, що називаються гормонами щитоподібної залози або тиреоїдними гормонами. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі", - розповів дієтолог МОЗ.

Лікар додав, що такі гормони впливають на загальний метаболізм. Зокрема, допомагають організму виробляти й розподіляти енергію та регулювати температуру тіла. Вони особливо важливі під час вагітності та в дитинстві, оскільки забезпечують нормальний ріст і розвиток (зокрема, і розумовий - у дітей).

Яка щоденна норма йоду

Для дорослих – 150 мкг. Під час вагітності та годування груддю – 350 мкг.

Для дітей: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років - 120 мкг; 11-17 - 150 мкг.

Фото: t.me/mozofficial

Чим небезпечний дисбаланс йоду

Як дефицит, так і надлишок йоду має негативний вплив на наше здоров'я, зокрема роботу щитоподібної залози. Дисбаланс йоду збільшує ризик розвитку гіпо- або гіпертиреозу (недостатня або занадто активна функція залози).

Водночас створити надлишок цього мікроєлементу досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% - через кишківник.

Кому потрібно звернути увагу на кількість йоду в раціоні

  • Веганам, вегетаріанцям та всім, хто не їсть рибу та водорості. Особливо – якщо вони годують дитину грудьми.
  • Вагітним та дітям до 3 років.
  • Водночас здоровим дорослим, у тому числі під час вагітності та годування груддю, не рекомендується вживати понад 600 мкг йоду на день.
  • Дієтолог зазначає, що перш ніж приймати дієтичні добавки з йодом, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Які продукти містять йод

  • морепродукти: риба, молюски та водорості;
  • продукти тваринництва: яйця, молоко та молочні продукти (кількість йоду залежить від його вмісту в раціоні тварини);
  • овочі: картопля, редис, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат;
  • фрукти: банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа.

Йодом також збагачують кухонну сіль. Морська ж сіль не містить йоду, якщо додатково не збагачується ним.

Фото: t.me/mozofficial

Раніше дієтолог розповів, чим багаті морські рослини і як вони впливають на організм.

Цікаві новини для вас:

Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя.

Імунолог розповіла, чи правда мед допомагає одужати при застуді.

Дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди для здоров'я.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я