Йод - один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе нормальне функціонування щитоподібної залози. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів, до яких наслідків може призвести дефіцит йоду в організмі та в яких продуктах він міститься.

Читайте також: Є ризик смерті: лікарі попередили про небезпеку безконтрольного прийому калій йодиду.

Фото: Getty Images

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі, яка розташована в передній частині шиї. Вона виробляє групу гормонів, що називаються гормонами щитоподібної залози або тиреоїдними гормонами. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі", - розповів дієтолог МОЗ.

Лікар додав, що такі гормони впливають на загальний метаболізм. Зокрема, допомагають організму виробляти й розподіляти енергію та регулювати температуру тіла. Вони особливо важливі під час вагітності та в дитинстві, оскільки забезпечують нормальний ріст і розвиток (зокрема, і розумовий - у дітей).

Яка щоденна норма йоду

Для дорослих – 150 мкг. Під час вагітності та годування груддю – 350 мкг.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Для дітей: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років - 120 мкг; 11-17 - 150 мкг.

Фото: t.me/mozofficial

Чим небезпечний дисбаланс йоду

Як дефицит, так і надлишок йоду має негативний вплив на наше здоров'я, зокрема роботу щитоподібної залози. Дисбаланс йоду збільшує ризик розвитку гіпо- або гіпертиреозу (недостатня або занадто активна функція залози).

Водночас створити надлишок цього мікроєлементу досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% - через кишківник.

Кому потрібно звернути увагу на кількість йоду в раціоні

  • Веганам, вегетаріанцям та всім, хто не їсть рибу та водорості. Особливо – якщо вони годують дитину грудьми.
  • Вагітним та дітям до 3 років.
  • Водночас здоровим дорослим, у тому числі під час вагітності та годування груддю, не рекомендується вживати понад 600 мкг йоду на день.
  • Дієтолог зазначає, що перш ніж приймати дієтичні добавки з йодом, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Які продукти містять йод

  • морепродукти: риба, молюски та водорості;
  • продукти тваринництва: яйця, молоко та молочні продукти (кількість йоду залежить від його вмісту в раціоні тварини);
  • овочі: картопля, редис, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат;
  • фрукти: банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа.

Йодом також збагачують кухонну сіль. Морська ж сіль не містить йоду, якщо додатково не збагачується ним.

Фото: t.me/mozofficial

Раніше дієтолог розповів, чим багаті морські рослини і як вони впливають на організм.

Цікаві новини для вас:

Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя.

Імунолог розповіла, чи правда мед допомагає одужати при застуді.

Дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди для здоров'я.