Йод - один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе нормальне функціонування щитоподібної залози. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів, до яких наслідків може призвести дефіцит йоду в організмі та в яких продуктах він міститься.
Читайте також: Є ризик смерті: лікарі попередили про небезпеку безконтрольного прийому калій йодиду.
"Левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі, яка розташована в передній частині шиї. Вона виробляє групу гормонів, що називаються гормонами щитоподібної залози або тиреоїдними гормонами. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі", - розповів дієтолог МОЗ.
Лікар додав, що такі гормони впливають на загальний метаболізм. Зокрема, допомагають організму виробляти й розподіляти енергію та регулювати температуру тіла. Вони особливо важливі під час вагітності та в дитинстві, оскільки забезпечують нормальний ріст і розвиток (зокрема, і розумовий - у дітей).
Яка щоденна норма йоду
Для дорослих – 150 мкг. Під час вагітності та годування груддю – 350 мкг.
Для дітей: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років - 120 мкг; 11-17 - 150 мкг.
Чим небезпечний дисбаланс йоду
Як дефицит, так і надлишок йоду має негативний вплив на наше здоров'я, зокрема роботу щитоподібної залози. Дисбаланс йоду збільшує ризик розвитку гіпо- або гіпертиреозу (недостатня або занадто активна функція залози).
Водночас створити надлишок цього мікроєлементу досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% - через кишківник.
Кому потрібно звернути увагу на кількість йоду в раціоні
- Веганам, вегетаріанцям та всім, хто не їсть рибу та водорості. Особливо – якщо вони годують дитину грудьми.
- Вагітним та дітям до 3 років.
- Водночас здоровим дорослим, у тому числі під час вагітності та годування груддю, не рекомендується вживати понад 600 мкг йоду на день.
- Дієтолог зазначає, що перш ніж приймати дієтичні добавки з йодом, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Які продукти містять йод
- морепродукти: риба, молюски та водорості;
- продукти тваринництва: яйця, молоко та молочні продукти (кількість йоду залежить від його вмісту в раціоні тварини);
- овочі: картопля, редис, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат;
- фрукти: банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа.
Йодом також збагачують кухонну сіль. Морська ж сіль не містить йоду, якщо додатково не збагачується ним.
Раніше дієтолог розповів, чим багаті морські рослини і як вони впливають на організм.
Цікаві новини для вас:
Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя.
Імунолог розповіла, чи правда мед допомагає одужати при застуді.