Курячі яйця – важлива частина раціону більшості людей: їх їдять вареними, смажать, готують омлети, додають у випічку та салати. Багатьох при цьому непокоїть вміст холестерину в яйцях, адже широко відомо, що надлишок цієї речовини в організмі веде до різних захворювань, включаючи жовчнокам'яну хворобу та атеросклероз судин.
Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.
Український дієтолог і гастроентеролог Олег Швець, який також виступає консультантом МОЗ у питаннях громадського здоров'я, розповів про те, чи правда холестерин у яйцях небезпечний.
"Так, у яйцях багато холестерину. Але в них мало насичених жирів. Загалом немає значного зв'язку між вживанням яєць та атеросклеротичними захворюваннями, - написав лікар у Facebook. - Але це не означає, що його взагалі немає. Деякі дослідження виявляють його, особливо для людей, які вже мають діабет 2 типу або серцеву недостатність".
За словами дієтолога, здорові люди можуть сміливо з'їдати по одному яйцю на день, а в похилому віці кількість можна збільшити, якщо проблем зі здоров'ям немає.
"Однак варто зазначити, що багато хто їсть яйця з менш корисними продуктами, такими як бекон та ковбаса. Немає жодних сумнівів у зв'язку між обробленим м'ясом та серцевими захворюваннями та іншими проблемами зі здоров'ям", - попередив Олег Швець.
Читайте також: Як знизити ризик утворення тромбів: лікар дав 8 важливих порад.
Дієтолог додав, що деякі продукти з холестерином часто містять багато насичених жирів, і в цьому полягає їхня головна шкода. Це стосується червоного м'яса, жирних молокопродуктів (масло, сир) тощо. Не бажано, щоби насичені жири не перевищували 10% добової калорійності вашого раціону.
Дізнайтеся також, чому важливо обмежити щоденне споживання солі.