RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як знизити ризик утворення тромбів: лікар дав 8 важливих порад

Утворення тромбів є одним із факторів ризику інсульту, тому за цим показником крові слід стежити кожному, особливо після перенесеного коронавірусу. Також є важливі кроки, які кожен може зробити для профілактики тромбозу. Про них на своїй сторінці у Facebook розповів дієтолог та гастроентеролог Олег Швець.

Читайте також: Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров'я серця.

Ілюстрація тромбозу Фото: Getty Images

1. Фізична активність

За словами лікаря, фізична активність підтримує кровообіг та запобігає утворенню тромбів. Йдеться не про виснажливі силові тренування, а про регулярні помірні вправи або прогулянки. Особливо це важливо для людей, які довго сидять протягом дня. Олег Швець радить робити вправи для ніг, обертові рухи щиколотками, згинати ноги в колінах, підніматися на пальці ніг та опускатися на п'яти.

2. Збалансоване харчування

У дієті для профілактики тромбозу та збереження здоров'я серця має бути багато свіжих овочів, фруктів та ягід, цільнозернових продуктів, нежирних білків. Усе це допоможе контролювати рівень холестерину у крові. Також слід їсти менше солі, насичених жирів, оброблених м'ясних продуктів.

3. Питний режим

Щоб кровообіг був здоровим, дуже важливо пити достатньо води (близько 2 літрів на день). Вода перешкоджатиме накопиченню натрію в крові, який уповільнює кровотік та підвищує ризик тромбоутворення.

Читайте також: Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні та шкідливі продукти.

4. Здорова вага

Ожиріння – небезпечний для серця стан, при якому страждають судини, серцеві клапани, підвищується ризик варикозного розширення вен та утворення тромбів. За словами лікаря, підтримання здорової ваги допоможе знизити тиск на вени і зменшити ризик тромбозу.

5. Відмова від куріння

Куріння – причина утворення бляшок на стінках артерій, а також один із факторів згущення крові. Якщо судини будуть вузькими, а в крові утвориться згусток крові, може статися інфаркт. Саме тому для профілактики тромбозу критично важливо відмовитись від куріння.

6. Боротьба зі стресом

Стрес веде до підвищеного утворення кортизолу, який, своєю чергою, збільшує кількість тромбоцитів у крові. Чим більше у крові цих клітин, тим вищий ризик утворення тромбів. Для контролю стресу Олег Швець рекомендує підібрати оптимальний для себе спосіб релаксації – фізичні навантаження, йога, медитація, повноцінний сон чи професійна підтримка психотерапевта.

Читайте також: Не лише проблеми із серцем: чому болить у грудях і коли необхідно звернутися до лікаря.

7. Компресійні шкарпетки

Якщо у вас підвищений ризик утворення тромбів, може знадобитися компресійний трикотаж. Такі шкарпетки та панчохи допомагають покращити кровотік у ногах та знизити ризик тромбоутворення.

8. Спеціальні ліки

Існують препарати, які перешкоджають згущенню крові. Їх називають антикоагулянтами, і вони створені спеціально, щоб запобігти утворенню тромбів. Підібрати такі ліки пацієнту допоможе лікар-кардіологи або флеболог на основі аналізів крові та інших спеціальних обстежень.

Цікаві новини для вас:

Як зберегти судини здоровими у будь-якому віці: фахівці поділилися порадами.

Гречана каша і не тільки: які продукти корисно вживати людям із підвищеним тиском.

Задишка і різкий біль у грудях: як розпізнати інфаркт міокарда.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я