RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Кардіолог пояснила, чому з'являються тромби та як лікувати тромбоз

Про небезпеку тромбозу чимало людей вперше дізналися під час пандемії COVID-19, коли порушення згортання крові стали знаходити у багатьох. Однак утворення тромбів відбувається навіть без участі коронавірусу. Кардіологиня та медична блогерка Кіра Пісаревська пояснила, чому утворюються тромби та як лікувати діагностований тромбоз.

У своєму Instagram лікарка написала, що при розриві судини активується система згортання крові: спазм судини зменшує крововтрату, тромбоцити активуються і поспішають склеїти судину, після чого фактори згортання крові завершують "ремонт". На цьому етапі утворюється надійний тромб, який відновлює цілісність судини.

Утворення та відрив тромбу при тромбозі глибоких вен Фото: sportEX/Flickr

"Тромб, що утворився, може бути дуже великим і повністю перекрити судину, порушити кровообіг (як це відбувається при інсульті або інфаркті), - пише доктор Писаревська. - Тому коли тромб виконав своє завдання, його потрібно розчинити".

Кардіолог розповіла, що на кожному етапі утворення тромбів призначаються свої ліки.

"Утворення тромбу складається з трьох компонентів: агрегація тромбоцитів (склеювання тромбоцитів у тромб), коагуляція (міцні нитки фібрину надійно фіксують тромб), розчинення тромба (фібриноліз). Отже, є три види препаратів, які впливають на тромб, - пише лікарка. - Антиагреганти (аспірин, клопідогрел, тикагрелор, прасугрель); антикоагулянти (еноксапарин, ксарелто, прадакса, еліквіс, варфарин); фібринолітики (стрептокіназа, актиліз, металіз)".

Лікування тромбозу залежатиме від того, де знаходиться тромб.

"На тромб, який знаходиться у венах, можуть вплинути антикоагулянти та фібринолітики (вводяться місцево до судини за певних станів). Антиагреганти (аспірин, клопідогрел) тут взагалі не діють", - попередила кардіолог.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: