RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Сіль у стравах може нашкодити: чому важливо зменшити її споживання

Як і цукор, сіль потрібно вживати в правильних, дозволених дозах. Оскільки надмірне її споживання може призвести до негативних наслідків, включаючи проблеми зі здоров'ям. Детальніше про вплив цього продукту розповіли експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

Так, у джерелі зазначається, що людям із високим тиском не варто споживати більше 1 чайної ложки (а це близько 6 г) солі на день. Для інших груп рекомендації можуть бути індивідуальними, тому, щоб обрати найкращий варіант, бажано проконсультуватися з лікарем.

Читайте також: Який чай найкорисніший для здоров'я, як його вживання впливає на організм.

Фото: unsplash.com

Проте є загальні поради, які допоможуть зменшити кількість солі в раціоні. Фахівці радять наступне:

  • читати етикетки на харчових продуктах та обирати ті, які мають низький вміст солі або взагалі не мають її у своєму складі;
  • використовувати різноманітні прянощі замість солі, щоб підсилити смак;
  • не додавати сіль під час варіння макаронів, рису чи іншої крупи;
  • додавати до раціону свіжі чи заморожені овочі;
  • частіше готувати вдома, а в закладах, коли замовляєте страву, попросіть не додавати сіль або ж мінімізувати її кількість.

Окрім того, зменшити споживання солі можна і за допомогою багатого на мінерали та мікроелементи, як-от калій, кальцій і магній, DASH-раціону – в його основі різноманітні овочі, фрукти та цілозернові продукти. Також DASH-раціон включає нежирні або знежирені молочні продукти, рибу, птицю, бобові та горіхи.

Експерти пояснюють, що високий тиск та підвищений рівень так званого "поганого холестерину" - ключові причини інфарктів та інсультів у світі, а DASH-раціон якраз спрямований на те, щоб послабити прояви гіпертензії або ж запобігти їм у людей, схильних до цього.

Як дотримуватися принципів DASH-дієти

  • Зернові продукти: від 6 до 8 порцій на день. Одна порція - 1/2 склянки варених вівсяних пластівців, рису або макаронних виробів, 1 скибочка цілозернового хліба або 30 грамів сухих пластівців.
  • Овочі: 4-5 порцій на день. Одна порція становить орієнтовно 1 склянку зелені (без термічної обробки), 1/2 склянки нарізаних сирих або варених овочів або 1/2 склянки овочевого соку.
  • Фрукти: 4-5 порцій на день. Порція включає один фрукт середнього розміру, 1/2 склянки свіжих, заморожених або консервованих фруктів або ж 1/2 склянки фруктового соку.
  • Знежирені або нежирні молочні продукти: 2-3 порції на день. Це може бути 1 склянка молока або йогурту або шматочок сиру.
  • Нежирне м’ясо, птиця та риба: бажано обмежити до 6 порцій на день. Одна порція - це 30 грамів вареного м’яса, птиці чи риби або ж 1 яйце.
  • Горіхи, насіння, сухі боби та горох: 4-5 порцій на тиждень. Одна порція може включати 1/3 склянки горіхів, 2 столових ложки арахісового масла або насіння, 1/2 склянки варених бобів, як-от гороху.
  • Жири та олії: 2-3 порції на день. Це може бути 1 чайна ложка рослинної олії, 1 столова ложка майонезу або 2 столові ложки готової заправки для салату з магазину.
  • Солодощі та доданий цукор: максимум 5 порцій на тиждень. Одна порція - це 1 столова ложка цукру, желе або варення, 1/2 склянки сорбету або 1 склянка лимонаду.

Читайте на тему: Як готувати продукти, щоб зберегти максимум користі: поради дієтолога.

Фото: unsplash.com

Що стосується алкоголю, то його бажано виключити взагалі або ж обрати безпечну дозу. Згідно з інформацією Центру контролю та профілактики хвороб, умовна безпечна доза для чоловіків - дві порції на день, для жінок - одна порція. Йдеться про 14 г або 1,2 столові ложки чистого алкоголю.

Що стосується кофеїну, то він, як відомо, короткостроково може підвищувати тиск, тому його вживання варто або обговорити з лікарем і обрати допустиму дозу, або ж припинити вживання даного напою та поспостерігати за станом.

"Не додавайте солі надміру, - резюмують спеціалісти. - Натомість експериментуйте з новими спеціями, лимонним соком, додавайте більше хрумких овочів".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я