RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Як готувати продукти, щоб зберегти максимум користі: поради дієтолога

Кожен з нас прагне отримувати максимум користі від їжі, адже харчування - це засіб підтримати оптимальне функціонування організму. Лікар-дієтолог Олена Зінченко для платформи про здорове харчування "Знаїмо" розповіла, на що слід звертати увагу при приготуванні страв, щоб зберегти поживну цінність продуктів.

Читайте також: Українські "суперфуди": топ-5 доступних продуктів, які дуже корисні для здоров'я.

Фото: unsplash.com

Готуйте на пару

За словами експертки, приготування на пару - найбезпечніший і найкорисніший метод приготування їжі. Продукти, приготовані в такий спосіб зберігають майже всі свої вітаміни та мікроелементи.

Хорошою альтернативою може стати мультиварка, оскільки їжа там готується довго, а пара, яка утворюється у щільно закритій ємності, знищує бактерії та робить продукти безпечними для споживання.

Доводьте до кипіння

Щоб отримати безпечну їжу, всі страви слід доводити до кипіння. Дієтолог пояснює, що майже всі види бактерій, які можуть викликати харчове отруєння, гинуть при низькій температурі (70°C).

Не пересмажуйте

Якщо ви не готові відмовитись від смаженої їжі, тоді робіть вибір на користь сковорідок, поверхні яких не потребують додаткового жиру. Якщо у вас сковорода без антипригарного покриття, тоді стежте, щоб олія або масло, на якому ви готуєте, не перегрівалися. Висока температура руйнує корисні жирні кислоти, що в них містяться.

Запікайте у духовці

За словами лікаря, запікання – ще один корисний спосіб приготування їжі. У духовці продукти найчастіше готуються без олії, а волога, що випаровується з них, створює ефект пари. Дієтолог нагадує, що в духовці смачно виходить не лише випічка, а й м'ясні, рибні страви, морепродукти, коренеплоди та овочі.

Зберігайте у холодильнику

Готові страви зберігайте у холодильнику. При цьому не забувайте дотримуватися товарного сусідства. Відділіть на полицях сирі продукти, особливо м'ясо, птицю і рибу та готову їжу. Також важливо розміщувати у холодильнику готові страви над сирими харчовими продуктами, а не навпаки. Переконайтеся, що вся їжа покрита або упакована герметично в спеціальних харчових контейнерах.

Дієтолог назвала топ-9 овочів і фруктів для зміцнення імунної системи.

Цікаві новини для вас:

Як харчуватися жінкам для підтримки гормонального здоров'я: поради лікаря.

Які напої корисно пити взимку: топ-10 ідей, щоб зігрітися і зарядитися вітамінами.

Від депресії, деменції і тривоги: які продукти позитивно впливають на психічне здоров'я.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я