RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Дієтолог назвала топ-9 овочів та фруктів для укріплення імунної системи

Взимку питання зміцнення імунітету стає актуальним для багатьох. Деякі люди використовують для цього вітаміни та дієтичні добавки, але досягти позитивного ефекту можна і без них. Фрукти та овочі багаті на різні поживні речовини, які підтримують імунну систему, допомагаючи організму боротися з хвороботворними мікроорганізмами. Дієтолог Крістіна Манян розповіла виданню Real Simple про ці корисні продукти.

Читайте також: Як уникнути збільшення ваги взимку: дієтолог дала корисні поради.

Фото: pixabay.com

Болгарський перець

Червоний болгарський перець – багате джерело вітамінів С та Е, які підтримують імунітет завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Всього 200 г цього продукту забезпечує більше 100% рекомендованої денної норми вітаміну С. Також в ньому багато води, клітковини і рослинних компонентів. Червоний болгарський перець - ідеальне доповнення до м'яса, корисний компонент для салатів та рагу.

Брокколі

Цей хрестоцвітий овоч сам по собі є потужним імуностимулюючим засобом завдяки вмісту розчинної клітковини та вітамінам А, В6 та С, Е. Існує безліч смачних способів використовувати брокколі на кухні: від супів та тушкованих страв до омлетів, макаронів та страв із рису.

Грейпфрут

Всі цитрусові багаті на вітамін С, але один грейпфрут містить понад 100% щоденної норми для дорослої людини. Також у грейпфруті є розчинна клітковина, вода та вітамін А. Його можна їсти як сам по собі, так і додавати в салати, соуси та різноманітну випічку.

Шпинат

Шпинат - багате джерело антиоксидантів (особливо вітамінів А, С та Е), а також хороше джерело заліза. Ці поживні речовини в поєднанні з клітковиною і рослинними сполуками роблять його чудовим вибором для тих, хто хоче зміцнити свою імунну систему.

Читайте на тему: Лікар розповіла, чим небезпечний безконтрольний прийом вітамінів і біодобавок.

Фото: pixabay.com

Ягоди

Темні ягоди, такі як смородина, ожина і чорниця, багаті на вітамін С і рослинними антиоксидантами. Вони підтримують кишковий мікробіом і, отже, зміцнюють імунну систему.

Авокадо

Будучи чудовим джерелом рослинних сполук та вітамінів С та Е, авокадо зміцнює імунітет. Також цей овоч є одним із найкращих джерел клітковини. Його пребіотична сила гарно впливає як на нашу імунну систему, так і на здоров'я кишечника. Додайте цей м'який зелений фрукт у салати, роли, сендвічі, гамбургери, омлети, млинці з начинкою та багато інших страв.

Імбир

Корінь імбиру містить безліч антиоксидантів, які допомагають зменшити запалення, а також має природні антимікробні властивості. Ви можете робити з імбиру чай, додавати його в супи, страви з рису, випічку та коктейлі.

Ківі

Ківі є гарним доповненням до вашого зимового раціону, оскільки ці фрукти багаті на клітковину, рослинні сполуки, воду і вітаміни С і Е. Ківі ідеально підходить для коктейлів, фруктових салатів, і навіть пікантних маринадів.

Читайте також: У яких продуктах узимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців.

Фото: pixabay.com

Часник

Будучи потужним джерелом фітонутрієнтів, часник також входить до списку овочів, які підвищують імунітет. Подрібнений, розжований або дрібно нарізаний часник виділяє хімічний компонент під назвою аліцин, який збільшує вироблення лейкоцитів, роблячи імунну систему більш підготовленою до боротьби з інфекцією.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я