RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Покращує стан судин і збагачує вітамінами: дієтолог розповіла про користь калини

Калина - не просто один із символів України, а й неймовірно корисна ягода, яку слід додати до свого раціону взимку. Дієтолог Оксана Скиталінська пише, що вона має бути на столі щодня. На своїй сторінці у Facebook лікар докладніше розповіла про користь калини для оздоровлення організму.

Читайте також: Паста Амосова - зміцнююча суміш з сухофруктів: як приготувати її в домашніх умовах.

Фото: pixabay.com

Велика кількість вітаміну С у калині забезпечує повноцінну роботу імунних клітин, а також зміцнює судини, допомагає боротися з набряками, покращує стан слизових оболонок та м'язів.

"Вітамін К у калині зменшує ризик крововиливів. Дефіцит цього вітаміну буває у любителів чарки, у тих, хто має стеатоз печінки та приймає антибіотики", - пише Оксана Скиталінська.

У свіжих ягодах калини міститься багато вітаміну В3 (ніацину), який допомагає нормалізувати рівень холестерину і навіть включений до міжнародних протоколів лікування атеросклерозу. Також ніацин захищає нашу ДНК від мутацій та розвитку ракових пухлин.

"Регулярне вживання калини (хоча б місячний "курс") покращує стан найдрібніших судин - капілярів, які постачають кисень та поживні речовини в мозок", - розповіла лікарка.

Читайте також: Як зробити заготовки для вітамінного обліпихового чаю на зиму: прості способи.

Фото: pixabay.com

Як готувати і вживати калину

Оксана Скиталінська наголошує, що варити калину не можна, з неї слід готувати настої. Для цього потрібно добре промити кетяги калини в проточній воді, потовкти, залити гарячою водою і залишити як мінімум на 5 хвилин. Потім настій проціджують та п'ють по півсклянки на день.

Також ягоди калини можна додавати в салати, маринувати в калиновому соку м'ясо або рибу. Таке доповнення допоможе білковій їжі краще засвоюватися, і травлення покращиться.

Дізнайтеся також, як уникнути збільшення ваги взимку.

Цікаві новини для вас:

Чи треба рахувати калорії, щоб схуднути: дослідники назвали більш дієвий метод.

Полегшує кашель і загоює рани: дієтолог розповів про корисні властивості меду.

Корисні для серця та мозку: дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я