Напередодні зимових свят не зайвим буде нагадати, що єдиний спосіб уникнути похмілля - не зловживати алкоголем. Якщо вранці після гуляння болить голова, зняти інтоксикацію активованим вугіллям не вийде. Більше того, "доказових" ліків від похмілля не існує, розповіла доктор Дебора Лі виданню Express.co.uk.
Щоб полегшити стан, лікар рекомендувала вживати продукти, що містять цинк і нікотинову кислоту. За її словами, обидві ці речовини необхідні для розщеплення ацетальдегіду – основного метаболіту алкоголю, що спричиняє похмілля.
Читайте також: Лікарка пояснила, чому не ефективно знімати стрес алкоголем.
Цинк міститься в таких продуктах, як яйця, горіхи, крупи, молочні продукти, морепродукти, м'ясо та птиця.
Нікотинова кислота - речовина, більш високий рівень якої зазвичай пов'язують з менш важким похміллям. Не слід плутати нікотинову кислоту з нікотином в сигаретах. Цей вітамін міститься в рибі, птиці, авокадо, грибах, картоплі, цільнозернових продуктах.
За словами Дебори Лі, алкоголь викликає зневоднення та знижує рівень глюкози у крові, тому вранці після застілля бажано з'їсти здоровий сніданок. Ви можете приготувати тости із цільнозернового хліба з яйцем, авокадо та шпинатом.
Про користь яєць після вживання алкоголю розповіла журналістам і лікар Зої Вільямс.
"Яйця - це щось на кшталт маленького природного засобу від похмілля, тому що в них так багато поживних речовин. Вони багаті на білок, вітамін D, вітамін B1, фосфор, магній, залізо, селен і цинк, - каже вона. - Але вони також містять цистеїн - амінокислоту, яка допомагає розщеплювати ацетальдегід. Ацетальдегід - один із найгірших побічних продуктів метаболізму алкоголю, тому цей цистеїн дійсно може допомогти полегшити нудоту і головний біль, допомагаючи вашому організму більш ефективно засвоювати алкоголь".
А ось від смаженої та жирної їжі з похмілля краще відмовитися, щоб не дратувати шлунок, який і так піддався випробуванню алкоголем.
Раніше дієтолог дала відповідь, чи правда алкоголь у невеликих дозах корисний.