RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Який чай найкорисніший для здоров'я, як його вживання впливає на організм

В більшості випадків люди діляться на два типи: ті, хто любить каву, і ті, хто любить чай. Про перший напій раніше ми вже розповідали, а цього разу мова піде про другий. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" назвали п'ять цікавих фактів про чай та його вплив на організм.

У чаї міститься кофеїн

"Проте його практично немає в трав'яних чаях. Рівень кофеїну буде залежати від багатьох факторів: країна походження, тип листків, стиль приготування і т.д. У чайному листі міститься близько 3,5% кофеїну, а в кавових зернах - від 3,4 до 8% (залежно від сорту). - йдеться у джерелі. - Виходить, що для приготування кави потрібно використати більше зерен, якщо порівнювати з чайним листям. Тому у чашці кави міститься більше кофеїну, аніж в чашці чаю".

Читайте також: Дієтолог розповів, для чого потрібен йод в організмі та в яких продуктах він міститься.

Фото: unsplash.com

Чай містить поліфеноли, які мають користь

Це група хімічних речовин, які є в рослинах і надають чаю особливого смаку. Вони можуть бути корисні для здоров'я. Також містяться в шоколаді, фруктах, овочах та інших продуктах. Більшість поліфенолів мають антиоксидантний вплив, тобто допомагають організму пом'якшити шкідливу дію деяких факторів навколишнього середовища.

Вживання дуже гарячого чаю може становити ризик для здоров'я

Чай - це корисний напій, і існують дослідження, які демонструють зв'язок між його постійним вживанням та зменшенням ризиків діабету 2 типу, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті. Проте споживання надто гарячого напою може підвищити ризики розвитку раку стравоходу чи раку шлунку.

В зеленому чаї менше кофеїну, аніж в чорному

Проте бувають і винятки. Багато залежить від способу приготування, кількості листя тощо. Не завжди різниця може бути значущою, але вона є. Наприклад, 100 г чорного чаю містить орієнтовно 21 мг кофеїну. Така ж кількість зеленого (при цьому різних його типів) - 9-20 мг.

Читайте на тему: Корисно для чоловічого здоров'я: дієтолог назвав продукти, які підвищують рівень тестостерону.

Фото: unsplash.com

Найкращий для здоров'я - чай без домішок

Цукор, вершки, молоко - все це негативно впливає на активність поліфенолів, якими чай так багатий. Фахівці радять обирати напій без різноманітних домішок – у такому разі ви отримаєте від нього максимальну користь.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я