RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Коронавірус "Дженні" зареєстрували в Україні: що про нього відомо

У жовтні минулого року Міністерство охорони здоров'я України повідомило про виявлення в деяких областях підвиду COVID-19 під назвою "Еріс", а в січні 2024 року в країні зареєстрували новий тип коронавірусу. Йдеться про субваріант штаму "Омікрон" - JN.1, або "Дженні". У Центрі громадського здоров'я МОЗ зазначили, що за цей місяць зафіксовано 9 випадків захворювання у п'яти областях.

Три випадки виявлено у Сумській області, по два – у Волинській та Черкаській, і ще по одному – у Рівненській та Запорізькій.

Читайте також: Коронавірус повертається? Кияни закликали повернутися до маскового режиму.

Фото: Getty Images

"У січні у 5 областях виявили 9 випадків субваріанту коронавірусу JN.1 "Дженні", які підтвердили у референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. 3 випадки на Сумщині, по 2 випадки у Волинській та Черкаській областях та по одному у Рівненській і Запорізькій області", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін.

Головний державний санітарний лікар України додав, що серед цих дев'яти хворих лише одна людина була вакцинована. Вісім із цих інфікованих мали середній або легкий перебіг захворювання, одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів – 27-73 роки.

Ігор Кузін додав, що вірус SARS-CoV-2 постійно мутує, захворіти можуть навіть вакциновані, проте набутий імунітет після щеплення знижує ризик ускладнень під час хвороби.

Вперше JN.1 виявили в США у вересні 2023 року, пізніше його фіксували в Індії, Китаї та Британії. Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала "Дженні" як субваріант, який "представляє інтерес" через "його швидке поширення". Станом на 5 січня 2024 року на "Дженні" припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, які наразі циркулюють.

Від нового підвиду коронавірусу захищають вакцини, що використовуються у світі для щеплення проти COVID-19.

Дізнайтеся також, що відомо про новий підвид штаму коронавірусу "Омікрон" під назвою "Арктур".

Цікаві новини для вас:

Чи потрібна бустерна доза вакцини, якщо перехворів на COVID-19: пояснення МОЗ.

Як довго зберігається ризик тромбозу та інсульту після COVID-19.

Вчені пояснили, чому у деяких людей після COVID-19 нюх не повертається.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я