RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Вчені пояснили, чому у деяких людей після COVID-19 нюх не повертається

Втрата нюху - один із найхарактерніших симптомів COVID-19. Більшість пацієнтів починає розрізняти запахи протягом одного-двох тижнів після гострої фази інфекції, але є люди, нюх яких не відновлюється. Команда Медичного центру Дюкського університету пояснила, чому так відбувається.

Фото: Getty Images

Причина, через яку нюх залишається зниженим або зовсім відсутній після COVID-19, пов'язана з тривалою імунною атакою на клітини нюхового нерва в носі. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Science Translational Medicine.

Дослідники проаналізували зразки нюхового епітелію із 24 біопсій. 9 із них належали пацієнтам з тривалою втратою нюху після COVID-19. Аналіз показав, що запальний процес за участю імунних Т-клітин зберігався в носі, незважаючи на те, що вірус SARS-CoV-2 був відсутній. Крім того, кількість нюхових нейронів була зменшена, ймовірно, через пошкодження делікатної тканини внаслідок запалення.

Читайте на тему: Друге бустерне щеплення від COVID-19 в Україні можуть отримати всі охочі.

Вчені припускають, що аналогічні біологічні механізми викликають інші тривалі наслідки ковіду, включаючи загальну слабкість, задишку і туман в голові. Втім, навіть після тривалої імунної атаки нейрони зберігають певну здатність до відновлення. Команда продовжує роботу в лабораторії та сподівається, що модулювання аномальної імунної відповіді допоможе людям хоча б частково відновити втрачений нюх.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я