RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Коронавірус "втомився", але людям не можна розслаблятися - екс-санлікар України

Святослав Протас про ситуацію з коронавірусом в Україні

Святослав Протас про ситуацію з коронавірусом в Україні Святослав Протас Фото:

З приходом осені до України повернулися не тільки холоди, а й респіраторні захворювання. Нагадує про себе і коронавірус. Лише за період з 19 по 25 вересня в Україні зафіксовано понад 44 тисячі нових підтверджених випадків COVID-19.

Яким буде новий епідемічний сезон, як змінився ковід та яких правил потрібно дотримуватися? Про це в ефірі Апостроф TV розповів головний санітарний лікар України у 2014 – 2016 роках СВЯТОСЛАВ ПРОТАС.

– Нинішня статистика захворюваності не настільки велика, як раніше. Чи показує вона, що коронавірус поступово мігрує до звичних сезонних хвороб? Чи все ж таки, ковід і на третій рік його існування треба боятися?

– Боятися інфекційних хвороб треба завжди, тому що вони підступні. Навіть той самий грип, нішу якого фактично ковід забрав під себе, раз на 5-7 років мутував. З'являлися нові штами, які мали високу летальність. Варто нагадати найбільшу пандемію 2009 року так званого "свинячого грипу", коли було багато смертей.

Радше за все, сьогодні коронавірус став в розряд тих самих сезонних гострих респіраторних хвороб, які постійно циркулюють у весняно-осінній період. Ті погодні умови, які сьогодні є, – це зниження температури повітря, підвищена вологість, сирість – найкращі для поширення респіраторних хвороб. І насамперед для коронавірусу. Ми сьогодні повинні пам'ятати про всі ті заходи безпечної поведінки, які ми вчили протягом останніх двох років. Насправді, інших дієвих заходів на сьогодні в боротьбі з респіраторними захворюваннями не існує.

– Яким буде сам ковід, як він себе проявлятиме? Все ж таки, було багато різних штамів.

– На мій погляд, нічого нового, мабуть, не трапиться. В принципі, ковід призупинився на штамі "Омікрон" і мутації почали з'являтися в межах цього штаму. Їх нараховується вже біля 32, це більше, ніж було при "Дельті", там було 8 мутацій. Ми говоримо про те, що і вірус уже "втомився" обманювати організм людини. Людство пристосовується, частина з нас перехворіла, частина вакцинована. Тобто настав такий певний паритет. Фактично, сьогодні ковід проявляє себе як сезонне респіраторне захворювання. Відповідно, люди повинні з ним боротися, як і з іншими респіраторними захворюваннями.

– Вочевидь, тут повинні пролунати заклики тестуватися?

– За великим рахунком, на сьогодні тестування такого особливого значення вже не має. Воно втрачається. Специфічних лікувань для гострих респіраторних захворювань немає. Можливо, у випадках важкого перебігу цю процедуру треба проходити. Але, зважаючи на те, що незалежно від того, чи в нас грип, чи коронавірус, чи аденовірус – там біля 20 респіраторних інфекцій щороку циркулюють в осінньо-зимовий період – фактично людині не важливо, на що вона хворіє. Їй важливо, як вона одужує. Специфічного лікування немає, це загальна підтримуюча терапія. Я би зосередив увагу населення все ж таки на заходах безпечної поведінки та профілактики.

– 10 днів самоізоляції – це все ще актуально?

– Безумовно. Ми повинні розуміти, що одна хвора людина може до 10 людей на день заразити. Це стосується навіть вакцинованих. Вони теж часто-густо стають джерелом поширення інфекції, хоча й набагато менше, ніж невакциновані. Тому ми повинні дбати не лише про власне здоров'я шляхом вакцинування і зменшення ризиків важкого перебігу чи летальних наслідків, а й дбати про оточуючих, рідних, близьких, щоб їх не заразити і не пришвидшувати темпи поширення інфекції. Тому тут правило "захворів – сиди вдома" найголовніше.

Безумовно, ті ж маски, про які ми на фоні військових дій підзабули, все одно залишаються актуальними. Ми повинні пам'ятати, що зменшуючи навантаження на медичну систему, ми допомагаємо нашим Збройним силам. Сьогодні лікування кожного хворого, а також оплата лікарняних листків дуже дорого обходиться державі. Колись ми підраховували, що один епідемічний сезон гострих респіраторних захворювань – це було ще до коронавірусу – обходиться державі у близько 1,5 млрд гривень. Тобто якщо б ми вакцинувалися кожен сезон від того ж грипу, коронавірусу та інших інфекцій, від яких є вакцини, то ми би і навантаження на бюджет зменшили, а не тільки зберегли життя та здоров'я українців.

Сьогодні кожен повинен пам'ятати, що такими елементарними діями як носіння маски ми не тільки рятуємо себе та оточуючих, а й допомагаємо Збройним силам і Україні пришвидшити нашу перемогу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів