Гірчиця - одна з найпопулярніших приправ, яка впливає на смак, запах і колір страви. До того ж, ця пряність має велику користь для здоров'я. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у Facebook пояснив, чому варто включити гірчицю до свого раціону.
Читайте також: Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай.
Джерело вітамінів і мінералів
Всі сорти гірчиці багаті на поживні речовини. Листя містить кальцій, мідь і вітаміни С, А і К. Їх їдять сирими, додаючи в салати, або вареними, приправляючи супи та рагу.
Насіння гірчиці є чудовим джерелом клітковини, селену, магнію і марганцю. Їх замочують у теплому молоці, збивають у заправку для салату, подрібнюють та посипають теплі страви або замочують для приготування гірчичної пасти.
Містить антиоксиданти
Гірчиця – чудове джерело глюкозинолатів. Вважають, що вони стимулюють захист організму від хвороб.
Також насіння й листя гірчиці багаті на ізотіоціанати, які допомагають запобігти росту або поширенню ракових клітин.
Синігрин, що міститься в гірчиці, має протизапальні, антибактеріальні, протигрибкові, протипухлинні та ранозагоювальні властивості.
Каротиноїди, ізорамнетин і кемпферол – захист від діабету 2 типу, захворювань серця та деяких видів раку.
Сприяє захисту від певних захворювань
- знижує рівень цукру в крові;
- захищає від псоріатичного запалення;
- зменшує симптоми контактного дерматиту;
- забезпечує захист від інфекцій;
- захищає від деяких видів раку.
Безпека й мовірні побічні ефекти
Вживання насіння, листя або гірчичного соусу зазвичай вважається безпечним для більшості людей. Особливо якщо споживати їх у кількостях, притаманних середньостатистичного раціону.
Споживання гірчиці у великих кількостях може призвести до болю в животі, діареї та запалень кишківника. Людям, які мають порушення функцій щитоподібної залози, лікар рекомендує обмежити споживання цієї приправи.
Дізнайтеся також, які продукти корисні для серця і судин.
Цікаві новини для вас:
Що таке ультраоброблена їжа і чому її вважають такою шкідливою для здоров'я.
Містить рідкісний елемент: чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати.
Зміцнює імунітет і покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.