RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Джерело вітамінів і захист від хвороб: дієтолог здивував фактами про користь гірчиці

Гірчиця - одна з найпопулярніших приправ, яка впливає на смак, запах і колір страви. До того ж, ця пряність має велику користь для здоров'я. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у Facebook пояснив, чому варто включити гірчицю до свого раціону.

Читайте також: Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай.

Фото: Getty Images

Джерело вітамінів і мінералів

Всі сорти гірчиці багаті на поживні речовини. Листя містить кальцій, мідь і вітаміни С, А і К. Їх їдять сирими, додаючи в салати, або вареними, приправляючи супи та рагу.

Насіння гірчиці є чудовим джерелом клітковини, селену, магнію і марганцю. Їх замочують у теплому молоці, збивають у заправку для салату, подрібнюють та посипають теплі страви або замочують для приготування гірчичної пасти.

Містить антиоксиданти

Гірчиця – чудове джерело глюкозинолатів. Вважають, що вони стимулюють захист організму від хвороб.

Також насіння й листя гірчиці багаті на ізотіоціанати, які допомагають запобігти росту або поширенню ракових клітин.

Синігрин, що міститься в гірчиці, має протизапальні, антибактеріальні, протигрибкові, протипухлинні та ранозагоювальні властивості.

Каротиноїди, ізорамнетин і кемпферол – захист від діабету 2 типу, захворювань серця та деяких видів раку.

Сприяє захисту від певних захворювань

  • знижує рівень цукру в крові;
  • захищає від псоріатичного запалення;
  • зменшує симптоми контактного дерматиту;
  • забезпечує захист від інфекцій;
  • захищає від деяких видів раку.

Безпека й мовірні побічні ефекти

Вживання насіння, листя або гірчичного соусу зазвичай вважається безпечним для більшості людей. Особливо якщо споживати їх у кількостях, притаманних середньостатистичного раціону.

Споживання гірчиці у великих кількостях може призвести до болю в животі, діареї та запалень кишківника. Людям, які мають порушення функцій щитоподібної залози, лікар рекомендує обмежити споживання цієї приправи.

Дізнайтеся також, які продукти корисні для серця і судин.

Цікаві новини для вас:

Що таке ультраоброблена їжа і чому її вважають такою шкідливою для здоров'я.

Містить рідкісний елемент: чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати.

Зміцнює імунітет і покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я