RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай

Окрім класичного чаю, популярним залишається напій матча - традиційний японський чай, який нагадує зелений порошок і має землистий смак. Детальніше про його користь, правильне споживання та побічні ефекти розповів лікар-дієтолог Олег Швець.

Зокрема, експерт пояснив, що для виробництва матчі використовуються рослина Camellia Sinensis, з якої можна отримати білий, зелений, чорний чай та улун. Однак у випадку з виготовленням матчі є регламентований процес вирощування, який передбачає переважне культивування чаю поза впливом прямих сонячних променів. Відповідна інформація розміщена на платформі znaimo.

Читайте також: Дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди для здоров'я.

Фото: unsplash.com

"Вирощування в тіні забезпечує баланс смаку між катехінами, що надають матчі гіркоти та терпкості, і солодкою амінокислотою L-теанін. Також дає змогу цим корисним елементам концентруватися в листі. І оскільки споживається весь лист, а не просто відвар, як багато інших чаїв, він набагато міцніший", - пояснює фахівець.

Переваги чаю матча

Здоров'я серцево-судинної системи

Напій допомагає підтримувати здорове функціонування серцево-судинної системи, запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок, гіпертрофії серцевої тканини, а також іншим станам, таким як серцеві напади.

Містить багато антиоксидантів

Зелені чаї в цілому мають у своєму складі багато речовин, які діють як антиоксиданти, зокрема катехіни та флавоноїди. Вони зменшують запалення, мають антимікробну дію та запобігають карієсу. В матчі їх концентрація набагато більша, ніж у звичайному зеленому чаї.

Має протиракові властивості

Одне дослідження на цю тему, Cancer Causes & Control, що охоплювало понад 1400 осіб, показало, що споживання цього зеленого чаю пов’язане з меншим ризиком раку шлунку.

Сприяє зменшенню ваги

Матча збільшує витрати енергії, зменшує ліпогенез та поглинання жиру, впливаючи на масу тіла.

Покращує стан шкіри

Дослідження Food Research International продемонструвало, що компоненти матчі сприяють регенерації шкіри, загоєнню ран, а також лікуванню певних епітеліальних захворювань, таких як афтозні виразки, псоріаз, розацеа та актинічний кератоз.

Читайте на тему: Дієтолог назвала найкращий напій для природної детоксикації організму.

Фото: unsplash.com

Побічні ефекти

У цьому напої міститься кофеїн, від 19 до 44 міліграмів на грам, залежно від якості та обробки листя. Деякі побічні ефекти надмірного споживання кофеїну, понад 400 міліграмів на день, можуть призвести до небажаних наслідків (безсоння, тремтіння, тривожність, прискорене серцебиття, розлад шлунку, нудоту, головний біль, дисфорію (відчуття нещастя).

Фахівець радить купувати матчу від авторитетних компаній із високоякісними стандартами продукції. Поціновувачі напою впевнені у тому, що порошкоподібний зелений чай, вироблений за межами Японії, - не справжня матча.

Як правильно споживати

До порошку додайте воду і збийте спеціальним бамбуковим віночком. На 2 грами порошку потрібно 60 мл води. Смак багато в чому буде залежати від температури води. Краще використовувати теплу воду, до 80 градусів Цельсія.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я